În Germania, la începutul lunii mai a fost dezvăluit un nou raport sub numele „Raport Social pentru Republica Federală Germania”. Conform acestui raport pregătit cu contribuţia Biroului de Statistică Federală, Centrul de Educaţie Politică Federală, Centrul de ştiinţe al Cercetării Sociale Berlin şi Panelul Socio – Economic al Institutului de Cercetare Economică Germană (DIV), într-o Germanie cu o
În Germania, la începutul lunii mai a fost dezvăluit un nou raport sub numele „Raport Social pentru Republica Federală Germania”. Conform acestui raport pregătit cu contribuţia Biroului de Statistică Federală, Centrul de Educaţie Politică Federală, Centrul de ştiinţe al Cercetării Sociale Berlin şi Panelul Socio – Economic al
Institutului de Cercetare Economică Germană (DIV), într-o Germanie cu o populaţie de 81 milioane de locuitori, trăiesc 16 milioane 400 mii de migranţi. Adică una din cinci persoane din această ţară provine dintr-un migrant. Din aceştia, 5 milioane 866 mii sunt prima generaţie, un milion 344 de mii sunt a doua generaţie de străini şi 5 milioane 11 mii prima generaţie, iar 4 milioane 165 mii sunt a doua sau a treia generaţie de cetăţeni germani proveniţi din migranţi.
Conform unei ştiri a lui Ahmet Külahçı de la ziarul Hürriyet, vârsta medie a locuitorilor proveniţi din migranţi este de 35,4 ani, pe când cea a germanilor este de 46,8. Adică la un moment dat, viitorul Germaniei va fi direcţionat de aceste persoane provenite din migranţi. Numai că unele date ne duc către pesimism, vrând nevrând.
Grupa de vârstă între 25 şi 64 de ani printre cei cu provenienţă din migranţi necalificaţi într-o meserie deţine un procent de 35%, în timp ce acest procent care se referă la muncitorii temporari trimişi de alte ţări merge la 51%. La germani, acest procent nu trece de 9%. Procentul celor proveniţi din migranţi care abandonează instituţiile de învăţământ în Germania fără a-şi lua diploma este încă foarte ridicat.
Cât despre procentul celor proveniţi din migranţi care îşi termină studiile liceale şi urmează studii superioare, este foarte scăzut. Contrar acestui fapt, procentul şomajului printre migranţi este foarte mare.
INECHITATEA SALARIZĂRII
În Germania, în timp ce grupa de vârstă 25 – 64 de ani câştigă în medie, lunar, 2.235 euro net, la migranţi, această cifră este de 2.001 euro.
Cât despre cei care vin să lucreze temporar, din alte ţări, aceştia câştigă lunar, în medie, 963 euro. Însă cei care provin din ţări precum Polonia, România, Bulgaria, care au intrat în Uniunea Europeană mai târziu, primesc în mână 789 euro. Adică aceste date ne fac să afirmăm că poate fi şi mai rău. şi ne mai determină să ne întrebăm : „Ce fel de egalitate este asta ?” „Egalitatea este o închipuire ?”
În paralel cu nivelul veniturilor, în rândul pensionarilor proveniţi din migranţi creşte şi pericolul sărăciei. Cu toate acestea, migranţii sunt mai mulţumiţi.
Dar în acest raport mai există şi alte concluzii care deranjează. 8% dintre migranţi sunt de părere că sunt marginalizaţi şi discriminaţi din cauza originii lor. În rândul turcilor acest procent urcă la 18%. 29% dintre cei de origine turcă sunt îngrijoraţi de ura de rasă din ţara aceasta.
În timp ce 80% din migranţi afirmă că ar dori să trăiască tot timpul aici, printre turci acest procent scade la 66%. Iată că aceste date, fie că vrem, fie că nu, produc Migraţia străinilor către Germania a început în anul 1955 odată cu Convenţia Forţei de Muncă semnate între Germania şi Italia. În cadrul Convenţiei Forţei de Muncă semnate în 1960 în Spania, în 1961 în Turcia, în 1963 în Maroc, în 1964 în Portugalia, 1965 în Tunisia şi în 1968 în fosta Yugoslavie, sute de mii de gastarbeiteri (oaspeţi muncitori) au venit în Germania.
Hamdi Yilmaz
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii