Refugees

Comunicat de presă – Echipa de proiect Imigranţi în România

Comunicat de presă – Echipa de proiect Imigranţi în România

Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile Conferinţa de închidere proiect. Joi, 21 aprilie, 2016, la Sala Albastră a Institutului Naţional de Statistică, Bucureşti, a avut loc retrospectiva proiectului Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile (DIM). DIM a inclus o serie de acţiuni menite să promoveze drepturile omului şi să combată efectele discriminării şi ale intoleranţei

Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile
Conferinţa de închidere proiect.

Joi, 21 aprilie, 2016, la Sala Albastră a Institutului Naţional de Statistică, Bucureşti, a avut loc retrospectiva proiectului Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile (DIM). DIM a inclus o serie de acţiuni menite să promoveze drepturile omului şi să combată efectele discriminării şi ale intoleranţei fată de imigranţii care au ales să se stabilească sau să studieze în România. Proiectul se derulează în perioada 1 martie 2015 — 30 aprilie 2016 şi are un buget total de 83.018,4 euro, din care 74.664 euro finanţare nerambursabilă.

Membrii echipei au vorbit despre etapele parcurse şi dificultăţile pe care le-au întâmpinat pe parcursul implementării proiectului, despre lecţiile învăţate în cele 14 luni de proiect şi despre două dintre cele mai importante rezultate: raportul de cercetare şi policy brief-ul.

Conferinţa s-a încheiat cu o dezbatere pe temele Acordului încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia şi a reacţiei populaţiei locale la tentativele Ministerului de Interne de a amenaja centre pentru migranţi la Satu Mare şi Vamă Veche. La discuţii au fost invitaţi reprezentanţi ai presei şi ai organizaţiilor neguvernamentale care oferă asistenţă directă străinilor.

Subiectele care au generat cele mai multe dezbateri au fost cele legate de reacţiile ‘apocaliptice’ ale presei la problema migraţiei şi cele referitoare la cotele stabilite de Comisia Europeană, teme care au influenţat atitudinea ulterioară a populaţiei faţă de migranţi. S-au mai purtat discuţii referitor la restricţiile dreptului de liberă practică al medicilor străini care au terminat studiile în România, referitor la situaţia studenţilor străini la secţiile în limba engleză ale anumitor facultăţi din România şi discuţii legate de recomandarea de postare a cursurilor online, pentru a putea fi înţelese de studenţii cu cunoştinţe insuficiente de limbă română.

Printre cele mai importante realizări ale proiectului se numără kit-urile de training pentru autorităţi şi imigranţi, precum şi materialele informative create pentru a veni în sprijinul integrării imigranţilor în România, inclusiv pliantele traduse în limbile engleză, franceză şi arabă.

Toate materialele elaborate în cadrul proiectului DIM sunt disponibile gratuit la www.imigranti.ro, secţiunea Resurse.

Proiectul ‘Discriminarea Imigranţilor în Domeniul Drepturilor Civile — DIM’ a fost iniţiat de ARPS, în parteneriat cu SAR şi CNCD, şi este finanţat din granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul fondului ONG în România. www.eeagrants.org.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 — 2014.
Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii