Refugees

MUNTENEGRU: istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest

MUNTENEGRU: istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest

Sâmbata, 9 aprilie 2016, Stone Club din Bucureşti a fost gazda unui eveniment de excepţie, organizat de Geopolitica Grup România şi Ambasada statului Muntenegru. Manifestarea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 10 ani de la recunoaşterea referendumului pentru independenţă şi a invitaţiei de aderare la NATO a acestui statului Muntenegru, situat în Balcanii de

1Sâmbata, 9 aprilie 2016, Stone Club din Bucureşti a fost gazda unui eveniment de excepţie, organizat de Geopolitica Grup România şi Ambasada statului Muntenegru.
Manifestarea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 10 ani de la recunoaşterea referendumului pentru independenţă şi a invitaţiei de aderare la NATO a acestui statului Muntenegru, situat în Balcanii de Vest.

În deschidere prof. Vasile Simileanu, a făcut prezentarea invitaţilor şi a subliniat însemnatatea manifestării.
Au luat cuvântul Excelenţa Sa Milan Begovic, ambasadorul statului Muntenegru la Bucureşti, Excelenţa Sa Paraschiva Bădescu, fost ambasador la OSCE şi Alexandra Bogdanovici, specialist în turism.

Excelenţa Sa – Domnul Milan Begovic a prezentat câteva aspecte din istoricul statului Muntenegru făcut referiri la politica externă ţării sale.
Muntenegru este un stat cu o populaşie de circa 620 mii de locuitori, cu o economie reprezentată de turism şi de transportul maritim. Spre deosebire de alte state foste iugoslave, aici nu au existat conflicte etnice, religioase şi nici un fel de violenţă. Amb_Muntenegru
După dispariţia R.S.F. Iugoslavia în anul 2003, Muntenegru a format o Uniune cu Serbia. În anul 2006, s-a organizat un referendum pentru independenţa ţării, după care, statul Muntenegru a fost recunoscut de comunitatea internaţională.
La o distanţă de 10 ani de la dobândirea independenţei, Muntenegru are cea mai dinamică economie din regiune.
Excelenţa Sa – Domnul Milan Begovic a trecut în revistă noile provocări ale ţării sale, menţionând că perspectivele Muntenegrului sunt strâns legate de aderarea la UE şi la NATO. Migraţia şi terorismul sunt provocări globale şi regionale, cărora Muntenegru le poate face faţă doar în ansamblul din care va face parte Muntenegru în viitor.

Milan Begovic a mai subliniat că Muntenegru are ca obiective de politică externă relaţiile de bună vecinătate cu ţările din jurul său, cooperarea regională şi integrarea euroatlantică.
Muntenegru este unul din statele care a recunoscut independenţa statului Kosovo faţă de Serbia în 2008 şi a semnat tratate cu mai multe state vecine.
Făcând referire la economia ţării sale, Milan Begovic a afirmat că turismul reprezintă cca. 18% din PIB. Acesta a invitat turiştii români să viziteze Muntenegru îmn număr cât mai mare şi a afirmat că speră în atragerea unui număr cât mai mare de turişti, care în trecut aveau ca destinaţie Turcia şi Grecia.
Excelenţa Sa – Domnul Milan Begovic a mai afirmat că Muntenegru aspiră să devină şi un “hub” de energie electrică pentru Sudul Balcanilor.
Privitor la chestiunea refugiaţilor, Excelenţa Sa – Domnul Milan Begovic a afirmat că Muntenegru nu se confruntă cu această problema, din două motive: nu este ţară ţintă pentru refugiaţi şi nici nu se află pe ruta balcanică de migraţie, din cauza teritoriului muntos, destul de greu accesibil valurilor de migranţi.

În alocuţiunea prezentată de Excelenţa Sa – Doamna Paraschiva Bădescu, care a făcut parte din misiunea OSCE, asistând guvernul de la Podgoriţa în vederea organizării referendumului pentru recunoaşterea independenţei statului Muntenegru, a afirmat că misiunea a fost una dificilă dar rezultatele au fost surprinzătoare.
Paraschiva_BadescuDoamna Paraschiva Bădescu a relatat faptul că la acea vreme, mai multe state avut dubii dacă în privinţa sprijinirii procesului de independenţă a Muntenegrului. Domnia sa a afirmat că pentru recunoaşterea independenţei, comunitatea internaţională a stabilit condiţiile extrem de dure: participarea la vot trebuia să fie de peste 85% iar procentul celor care doreau independenţa trebuia să fie de peste 55%.
Excelenţa Sa a explicat că referendumul a fost un succes datorită faptului că atât guvernul cât şi opoziţia au lucrat pentru organizarea acestuia şi i-au îndemnat pe cetăţeni să participe la vot.
Numele purtat de Excelenţa Sa “Paraschiva” au reprezentat un avantaj pentru aceasta deoarece este un nume extrem de popular în Muntenegru.

A_BogdanoviciD-ra Dr. Alina Alexandra Bogdanovici – specialist în turism, a făcut o prezentare excelentă privitoare la oportunităţile oferite de Muntenegru ca şi destinaţie turistică.
Alina Alexandra Bogdanovici a indicat cu profesionalism câteva destinaţii turistice din Muntenegru, care trebuie să se afle atât în vederea turiştilor dar şi a potenţialilor investitori.
Imaginile video care au însoţit prezentarea, au provocat participanţii la o serie de discuţii interactive cu invitaţii. Au fost adresate întrebări de către audienţă, invitaţii oferind cu generozitate răspunsuri la toate întrebările.
Vasile_SimileanuCa şi celelalte evenimente organizate şi coordonate de Prof. Vasile Simileanu, această manifestare s-a ridicat la un nivel de exceptie, atât prin ţinută dar şi prin consistenţă.
Manifestarea de la Stone Club s-a încheiat cu discuţii libere între participanţi şi invitaţi.
migrantcenter.ro

Pentru a urmări imagini live de la acestă manifestare, accesaţi linkurile de mai jos

MUNTENEGRU: istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest (1)

MUNTENEGRU: istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest (2)

MUNTENEGRU: istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest (3)

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii