La mijlocul săptămânii trecute a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră analiza activității instituției și a structurilor subordonate acesteia pentru anul care s-a incheiat. Raportul prezentat de conducerea IGPF a arătat că, în anul 2024, Poliția de Frontieră Română a urmărit atingerea obiectivului major de țară – integrarea în spațiul Schengen,
La mijlocul săptămânii trecute a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră analiza activității instituției și a structurilor subordonate acesteia pentru anul care s-a incheiat.
Raportul prezentat de conducerea IGPF a arătat că, în anul 2024, Poliția de Frontieră Română a urmărit atingerea obiectivului major de țară – integrarea în spațiul Schengen, care a venit în două etape, 31 martie 2024 pentru frontierele aeriene și maritime și 1 ianuarie 2025 pentru frontierele terestre. De asemenea, s-a continuat îndeplinirea atribuțiilor conferite de legislația națională în vigoare, atât în ceea ce privește optimizarea supravegherii și controlului la frontieră, cât și combaterea eficientă a infracționalitate transfrontaliere. Poliția de Frontieră Română a urmărit aplicarea de măsuri diverse pentru limitarea numărului de persoane care intenționau să treacă ilegal frontiera. Cele mai multe infracțiuni descoperite în perioada de referință au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (13263 dintr-un total de 19091 fapte penale constatate).
În anul 2024 nu s-a permis intrarea în țară pentru 10266 de cetățeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor legale (cu 41,7% mai mult comparativ cu anul 2023). Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în țară au fost: rămânerea peste 90 de zile pe teritoriul statelor membre UE în timpul unei perioade de șase luni, ori persoanele vizate nu posedau documentația necesară pentru a justifica scopul și condițiile de ședere, sau nu dețineau o viză valabilă. Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate aproximativ 142000 de alerte Schengen ori naționale, respectiv au fost predate autorităților competente aproximativ 1135 persoane, cetățeni români și străini, date în urmărire generală.
Pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale, s-au continuat acțiunile în sistem integrat, precum și măsurile ce vizează întărirea dispozitivelor de control de la frontiera cu Serbia și Bulgaria. Acest fenomen trebuie poziționat în contextul european, care a înregistrat o scădere importantă pe ruta Balcanilor de Vest (cu aproximativ 78%) în timp ce Serbia rămâne principalul stat de tranzit pentru „ieșirea” din regiune către Croația și Ungaria.
În perioada de referință, la nivel național, polițiștii de frontieră au depistat în zona de competență 18396 cetățeni străini în timp ce intrau în țară prin trecere frauduloasă a frontierei, în scop de migrație ilegală. Totodată, pe sensul de ieșire din România au fost depistați 2389 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulți fiind depistați la granița cu Ungaria. În aceste situații este vorba, în majoritatea cazurilor, despre migrația către vest a forței de muncă importate în România, adică persoane care au intrat în țară legal, cu vize de muncă. Mare parte dintre ei au acționat organizați în grupuri de migranți, cu sprijinul unor traficanți. Astfel, au fost descoperite peste 351 de persoane, cetățeni români și străini, implicate în traficul de migranți prin sprijinirea cetățenilor străini în încercarea de a trece ilegal frontiera.
În ceea ce privește naționalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulți cetățeni provin din următoarele țări: Ucraina, Siria, Irak, Nepal, Bangladesh, Turcia, Etiopia, Sri Lanka, Pakistan și India.
Raportat la modul de acțiune la frontieră, din totalul persoanelor depistate în trecere/tentativă de trecere, 85% dintre migranți au fost depistați acționând ilegal la frontiera verde, 12% au încercat să treacă ilegal frontiera ascunși în mijloace de transport, 2% în zona maritima și fluvială, prin utilizarea de ambarcațiuni, iar 1% dintre persoanele depistate au fost surprinse în încercarea de a trece ilegal prin folosirea altor metode (documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.).
În anul care a trecut s-a observat o scădere semnificativă (cu peste 60%) a presiunii migrației ilegale la frontiera cu Serbia, deși statisticile ultimelor luni ale agențiilor europene de profil au indicat o presiune migraționistă în continuă creștere în regiunea Balcanilor de Vest, iar România se află în zona adiacentă acestei rute. Situația în scădere pe acest segment de frontieră vine ca urmare a securizării zonelor vulnerabile și creșterii capacității de reacție, sens în care s-a acționat în colaborare cu autoritățile de frontieră din Serbia pentru prevenirea trecerii ilegale a migranților din țara vecină. Astfel, în anul 2024 s-a reușit prevenirea intrării în țară pe granița româno-sârbă a 259 persoane, indicator care a înregistrat o scădere cu 67% comparativ cu anul 2023.
Măsurile aplicate la nivelul Poliției de Frontieră Române în vederea limitării numărului de persoane care intenționează să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei sunt următoarele: alocarea de tehnică nouă; întărirea dispozitivului de supraveghere la frontiera româno-sârbă dar și la cea cu Bulgaria și Ungaria; creșterea numărului de patrule și asigurarea echipamentelor de supraveghere necesare; supravegherea aeriană și acțiuni în sistem integrat cu reprezentanți din cadrul Poliției Naționale, Jandarmeriei Române, ai Inspectoratului General pentru Imigrări și din Inspectoratul General pentru Aviație al MAI, în vederea gestionarii eficiente a fenomenului.
În anul 2024, Poliția de Frontieră Română a fost implicată în 16 operațiuni comune, organizate sub egida Frontex, cu participarea a 273 polițiști de frontieră din țara noastră, experți în diverse profiluri profesionale și membri de echipaj pentru mijloacele de mobilitate navală. În cadrul operațiunilor Frontex, au fost detașate cinci nave maritime de patrulare, autospeciale de patrulare și autospeciale de supraveghere cu termoviziune.
Poliția de Frontieră Română este unul dintre cei mai importanți contributori la resursa de experți Frontex, situându-se în top 3 în ceea ce privește participarea cu specialiști în cadrul agenției europene. Totodată, din septembrie 2024, Poliția de Frontieră găzduiește în sediul ETIAS prima echipă de comandă, formată din 35 de experți, a contingentului Agenției Frontex care asigură coordonarea detașărilor de resurse Frontex în zonele operaționale din România, Moldova, Bulgaria și Georgia.
Sursa: www.politiadefrontiera.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii