Refugees

BTA: Cel mai mare procent de refugiaţi ucraineni beneficiază de protecţie temporară în Bulgaria

BTA: Cel mai mare procent de refugiaţi ucraineni beneficiază de protecţie temporară în Bulgaria

Peste 85% dintre refugiaţii ucraineni din Bulgaria au primit până în prezent documente de protecţie temporară

Peste 85% dintre refugiaţii ucraineni din Bulgaria au primit până în prezent documente de protecţie temporară, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din UE, a declarat vineri viceprim-ministrul bulgar pentru eficienţă guvernamentală Kalina Konstantinova.

Ea a vorbit la deschiderea unei discuţii despre „Drumul de urmat pentru refugiaţii ucraineni în Europa şi în Bulgaria” la Biroul de Legătură al Parlamentului European din Sofia.

Din cele peste 200.000 de persoane care fug de război şi au ajuns până acum în Bulgaria, aproximativ 100.000 au optat să rămână în această ţară, a explicat vicepremierul. Bulgaria face o treabă bună în primirea şi asistenţa refugiaţilor, cu aproximativ 200 de birouri de înregistrare deja deschise în toată ţara.

„Conturarea modului de integrare a lor în Bulgaria este următoarea sarcină şi mai complicată”, a adăugat Konstantinova.

Ea a comentat, în timpul discuţiei, că din 148 de milioane de euro pe care Bulgaria le-a primit de la Uniunea Europeană în cadrul programului Asistenţă de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei (REACT EU), 48 de milioane de euro vor merge către refugiaţii ucraineni din această ţară, în timp ce aproximativ 100 de milioane de euro vor acoperi costurile de finanţare a programelor de sprijinire a afacerilor care sunt deja în derulare. Ar putea fi de asemenea alocate între 35 şi 100 de milioane de euro pentru refugiaţii din proiectele neimplementate în cadrul programelor operaţionale care expiră din perioada de programare anterioară. Astfel, valoarea potenţială în acest scop se ridică la 83 – 120 de milioane de euro, a spus vicepremierul.

Ea şi-a exprimat speranţa că există planuri de lansare a unei măsuri de sprijin pentru ocuparea forţei de muncă săptămâna viitoare: plata a trei luni de chirie prin angajator şi astfel stimularea angajării refugiaţilor din Ucraina. Alte două măsuri sunt de asemenea în curs de realizare: sprijinirea sectorului ONG pentru munca de teren şi înfiinţarea de centre pentru copii.

Konstantinova a notat că o mare parte dintre femeile sosite din Ucraina doresc să înceapă munca imediat, dar cineva trebuie să aibă grijă de copii. În Sofia, unde sunt disponibile cele mai multe locuri de muncă, ei nu sunt plasaţi în grădiniţe şi vaccinările ucrainene nu sunt adaptate la cele bulgare, a mai comentat ea.

Discuţia s-a concentrat pe provocările cheie declanşate de valul de refugiaţi ucraineni în întreaga Europă şi pe opţiunile pe termen scurt şi mediu pentru abordarea problemei. Politicile şi instrumentele de sprijin ale UE, problemele întâmpinate de refugiaţii din Ucraina şi provocările cu care se confruntă instituţiile de sprijin sunt de asemenea pe ordinea de zi.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii