Refugees

Ce s-a întâmplat în plen: alegeri la jumătatea mandatului, drepturi sociale și ajutoare pentru refugiați

Ce s-a întâmplat în plen: alegeri la jumătatea mandatului, drepturi sociale și ajutoare pentru refugiați

A fost o nouă săptămână plină în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Deputații l-au ales pe Antonio Tajani (PPE, Italia) în funcția de președinte al PE. De asemenea, europarlamentarii au ales și cei 14 vicepreședinți, precum și cei cinci chestori ai Parlamentului. În plus, deputații au respins lista neagră a Comisiei privind statele cu posibile

A fost o nouă săptămână plină în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Deputații l-au ales pe Antonio Tajani (PPE, Italia) în funcția de președinte al PE. De asemenea, europarlamentarii au ales și cei 14 vicepreședinți, precum și cei cinci chestori ai Parlamentului.

În plus, deputații au respins lista neagră a Comisiei privind statele cu posibile spălări de bani și au subliniat, totodată, necesitatea acordării de ajutoare de urgență pe timp de iarnă pentru refugiații din Europa. Aflați detalii despre toate acestea, dar și despre alte subiecte, din articolul nostru.

Antonio Tajani (PPE, Italia) a fost ales, marți, președinte al Parlamentului European, și îi va succede astfel lui Martin Schulz în această funcție. El a primit 351 de voturi, în a patra și ultima rundă de vot, în comparație cu 282 de voturi pentru Gianni Pittella (S&D, Italia). Miercuri, deputații au ales cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori, iar joi plenul a votat numirea membrilor în cele 22 de comisii permanente ale Parlamentului.

Joi, deputații au decis să trimită înapoi Comisiei lista neagră cu statele care ar putea fi în pericol de spălare de bani și finanțare a terorismului. Deputații spun că lista ar trebui extinsă, de exemplu, pentru a include teritorii care facilitează infracțiunile fiscale.

Toți lucrătorii trebuie să aibă drepturile lor de bază garantate, indiferent de forma lor de muncă și a contractului, a declarat Parlamentul într-o rezoluție adoptată joi cu privire la viitoarea propunere legată de pilonul european al drepturilor sociale. Citiți mai mult în interviul nostru cu raportoarea Maria Joao Rodrigues, pentru a afla care este miza acestei propuneri.

Într-o dezbatere cu comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, miercuri seara, membrii Parlamentului au vorbit despre situația dificilă a refugiaților din Grecia și Balcani, în special în contextul temperaturilor foarte scăzute din această iarnă. De asemenea, au criticat cu fermitate utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE pe teren, precum și ritmul lent de relocare a refugiaților în alte state membre.

În aceeași zi, eurodeputații au dezbătut prioritățile președinției malteze a Consiliului cu prim-ministrul Joseph Muscat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Aceștia au subliniat necesitatea ca UE să ofere răspunsuri convingătoare asupra economiei, criza migrației și a amenințării teroriste.

De asemenea, membrii Parlamentului au discutat cu vicepreședintele Comisiei, Jyrki Katainen, și președintele Consiliului, Donald Tusk, despre cele mai mari probleme cu care Uniunea Europeană se va confrunta în acest an: Brexit, relațiile cu SUA și Rusia, migrația, progresul economic și social, precum și Uniunea Apărării.

În plus, în trei rezoluții adoptate joi, membrii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la creșterea intoleranței în ceea ce privește minoritățile etnice, religioase și sexuale din Indonezia. De asemenea, deputații au condamnat atacurile împotriva forțelor de pacificatori din Republica Centrafricană și încălcările drepturilor omului în Burundi.

Sursa: Parlamentul European

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii