Refugees

Dominic Fritz: Problema migranţilor este una naţională şi nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură

Dominic Fritz: Problema migranţilor este una naţională şi nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură

Problema migranţilor care vin din alte centre de refugiaţi din ţară la Timişoara este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată spre rezolvare doar pe umerii autorităţilor locale, a declarat primarul Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la sediul primăriei, cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai

Problema migranţilor care vin din alte centre de refugiaţi din ţară la Timişoara este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată spre rezolvare doar pe umerii autorităţilor locale, a declarat primarul Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la sediul primăriei, cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) România.

„Avem, la Timişoara, o situaţie singulară în România, pentru că cei mai mulţi dintre migranţi ajung la Timişoara. Suntem singura autoritate din judeţ care asigură carantinarea migranţilor şi este o situaţie care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, cu probleme sociale şi de sănătate care trebuie gestionate şi simţim că noi, ca oraş, nu avem resursele necesare. Este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură. (…) De pildă, duminică, într-o acţiune a Poliţiei Locale au fost depistaţi 31 de migranţi din cinci centre din ţară, chiar şi de la Rădăuţi, Maramureş”, a explicat Dominic Fritz, într-un comunicat remis AGERPRES.

El a subliniat că cei mai mulţi migranţi sunt depistaţi pe străzile oraşului, iar Poliţia Locală nu are alte pârghii decât să-i îndrume să se întoarcă în centrele din care au venit.

Fritz a afirmat că situaţia este încă stabilă, dar trebuie luate măsuri pentru a fi menţinută sub control, una dintre măsuri fiind de carantinarea în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătăţii.

Reprezentantul UNHCR România, doamna Nisreen Rubaian, a declarat că apreciază eforturile Timişoarei, dar măsurile luate de administraţia locală sunt pe termen scurt şi ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel.

La întâlnire au participat, alături de primar, reprezentantul OMS în România, dr. Miljana Grbic, specialistul în sănătate publică OMS România, dr. Cassandra Butu, reprezentant UNHCR România, Nisreen Rubaian, consilierul personal în Cabinetul ministrului Ministerului Sănătăţii, dr. Marius Ungureanu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, dr. Flavius Cioca, directorul Poliţiei Locale Timişoara, Dumitru Domăşnean, directorul Centrului de Refugiaţi din Timişoara, Gabriel Vasilescu, şi comisar-şef în Serviciul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Mihail Erlik.

Reprezentanţii instituţiilor administraţiei au subliniat că sunt probleme cu legislaţia neclară, iar Dominic Fritz le-a cerut o listă cu problemele din legislaţie pe care să o prezinte, marţi, ministrului de Interne, Lucian Bode, cu care se va întâlni la Bucureşti.

Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii