Refugees

Evacuarea migranţilor din tabăra Moria din Lesbos – ”un imperativ umanitar”

Evacuarea migranţilor din tabăra Moria din Lesbos – ”un imperativ umanitar”

Evacuarea miilor de migranţi de pe insula Lesbos, unde tabăra Moria, cea mai mare din Grecia, a fost distrusă de incendii, „este un imperativ umanitar”, a alertat joi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, informează AFP. „Este urgent ca migranţii să fie deplasaţi de pe insule spre continent”, a declarat

Evacuarea miilor de migranţi de pe insula Lesbos, unde tabăra Moria, cea mai mare din Grecia, a fost distrusă de incendii, „este un imperativ umanitar”, a alertat joi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, informează AFP.

„Este urgent ca migranţii să fie deplasaţi de pe insule spre continent”, a declarat Francesco Rocca într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia corespondenţilor acreditaţi la Naţiunile Unite.

Federaţia Internaţională de Cruce Roşie a prezentat un raport asupra riscurilor cu care se confruntă migranţii şi refugiaţii în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pe o insulă mică, după ani de zile cu această situaţie, sigur că există tensiuni cu populaţia locală”, a declarat Rocca. Migranţii „sunt acum într-o situaţie teribilă. Populaţia locală, ONG-urile, Crucea Roşie… Toată lumea face maxim ce poate, dar pentru cât timp?”, a întrebat el.

„Trebuie să accelerăm tranzitul acestor oameni de pe insulă spre alte centre de primire”, a insistat preşedintele Crucii Roşii, care a vizitat tabăra de migranţi Moria în martie. „Aceste instalaţii suprapopulate găzduiesc de trei până la şase ori mai multe persoane decât capacitatea lor”, a subliniat el, atenţionând împotriva riscurilor de răspândire a COVID-19 în lipsa unor măsuri sanitare suficiente.

Tabăra din Moria găzduia circa 12.700 de solicitanţi de azil, de patru ori capacitatea sa de primire, dintre care 4.000 de copii.

Ministerul Protecţiei Civile din Grecia a declarat „stare de urgenţă” în Lesbos, insulă din Marea Egee care numără 85.000 de locuitori, principala poartă de intrare a migranţilor în Grecia, dată fiind apropierea ei de Turcia.

La rândul său, guvernul grec s-a declarat joi „preocupat” de situaţia din Lesbos, afirmând că şi-a sporit „vigilenţa” în toate taberele de migranţi de pe teritoriul Greciei, mai ales în cele unde au fost impuse măsuri de izolare din cauza pandemiei de COVID-19.

Cel puţin trei tabere de migranţi de lângă Atena sunt în izolare de la începutul săptămânii în Grecia continentală.

Guvernul grec a declanşat o anchetă pentru a afla cauzele incendiilor care au distrus aproape toată tabăra Moria, susţinând cu toate acestea că solicitanţi de azil s-ar afla la originea acestor incendii, pentru a obliga autorităţile să-i transfere în Grecia continentală.

Însă purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a exclus joi orice transfer de solicitanţi de azil din Moria pe continent, exceptând minorii neînsoţiţi.

Situaţia din tabăra de refugiaţi Moria ilustrează urgenţa unei reforme a politicii de migraţie a UE, care de ani de zile bate pasul pe loc din cauza sciziunilor europene. Comisia Europeană urmează să-şi prezinte la sfârşitul lunii propunerea, respinsă până acum în mod repetat, vizând un ‘nou Pact cu privire la migraţie şi azil’.

Executivul european coordonează de mai multe luni un program de relocare spre zece ţări din UE a circa 2.000 de minori neînsoţiţi din taberele de refugiaţi din Grecia.

Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii