Expulzările spre Maroc ale resortisanţilor acestei ţări care au ajuns ilegal în arhipelagul spaniol Canare au fost suspendate de la sfârşitul lunii martie, a anunţat joi o sursă guvernamentală spaniolă, citată de France Presse. Aceste zboruri au fost întrerupte după ce Rabatul a decis la 30 martie să suspende legăturile aeriene cu Spania şi Franţa
Expulzările spre Maroc ale resortisanţilor acestei ţări care au ajuns ilegal în arhipelagul spaniol Canare au fost suspendate de la sfârşitul lunii martie, a anunţat joi o sursă guvernamentală spaniolă, citată de France Presse.
Aceste zboruri au fost întrerupte după ce Rabatul a decis la 30 martie să suspende legăturile aeriene cu Spania şi Franţa pentru a stopa răspândirea coronavirusului.
După ce această suspendare a fost decisă de autorităţile marocane, doar un singur zbor, deja planificat, a plecat din insula spaniolă Gran Canaria către Sahara Occidentală, un teritoriu controlat în mare parte de Maroc, dar revendicat de separatiştii din Frontul Polisario.
Potrivit presei spaniole, până la 80 de marocani au fost expulzaţi în fiecare săptămână prin aceste zboruri efectuate din octombrie cu aprobarea Bruxellesului.
Spania se confruntă cu o explozie de sosiri de migranţi în arhipelagul Canare de luni de zile.
În 2020, peste 23.000 de migranţi au ajuns acolo cu bărci improvizate, de opt ori mai mult decât în anul precedent.
Potrivit unui raport al Apărătorului Poporului (Defensor del Pueblo, n.r.) spaniol, 11.998 erau de naţionalitate marocană.
Cu toate acestea, Spania continuă să trimită migranţi înapoi în Algeria şi Mauritania, potrivit sursei guvernamentale spaniole.
Migranţii se duc în Canare în speranţa de a ajunge în Spania continentală şi apoi în restul Europei, dar guvernul spaniol îi reţine câteva luni pe arhipelag în aşteptarea deportării lor.
Această politică a suferit miercuri un recul în justiţie.
Un tribunal din Canare a decis că poliţia nu ar putea împiedica un migrant ajuns ilegal să ia un avion spre Spania continentală dacă are un paşaport sau un document care să-i acrediteze cererea de azil.
Acest tribunal a fost sesizat de un migrant pe care poliţia a refuzat să-l lase să se urce într-un avion spre Barcelona în decembrie.
În acest an, numărul sosirilor în Canare a continuat să crească în primul trimestru cu 3.436 de migranţi, faţă de 1.582 în aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit guvernului.
Anul trecut, 1.851 de persoane şi-au pierdut viaţa pe această periculoasă rută migratorie între coasta de nord-vest a Africii şi arhipelagul spaniol, potrivit ONG-ului Caminando Fronteras.
Sursa: agerpres
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii