Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 31 % în primul trimestru al anului 2025 și a ajuns la aproape 33600, potrivit datelor preliminare colectate de Frontex și date publicității astăzi. Această scădere a fost observată pe toate rutele majore de migrație către UE, cu scăderi care variază de la
Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 31 % în primul trimestru al anului 2025 și a ajuns la aproape 33600, potrivit datelor preliminare colectate de Frontex și date publicității astăzi.
Această scădere a fost observată pe toate rutele majore de migrație către UE, cu scăderi care variază de la 64 % de-a lungul rutei Balcanilor de Vest și pânș la 8 % de-a lungul frontierei terestre estice.
Cele mai aglomerate rute la începutul lui 2025 au fost Mediterana de Est și Africa de Vest. Balcanii de Vest au înregistrat cea mai mare scădere a numărului de sosiri în ianuarie-martie (-64%), iar zona centrală a Mării Mediterane înregistrează și ea o scădere semnificativă a numărului de sosiri în luna martie a.c. Principalele naționalități detectate în migrație ilegală la frontierele externe ale UE în perioada de referință au fost: Afganistan, Mali și Bangladesh.
În acest prim trimestru din 2025, rutele est-mediteraneeană și vest-africană sunt cele mai active căi de migrație neregulamentară. Mediterana de Est a fost cea mai aglomerată, cu 9630 de sosiri depistate între ianuarie și martie a.c.. Migranții de pe această rută proveneau în principal din Afganistan, Egipt și Sudan.
Ruta vest-africană a urmat îndeaproape, cu 9200 de sosiri înregistrate în aceeași perioadă. Totuși, acest număr de treceri ilegale reprezintă o scădere de 30 % în comparație cu primul trimestru al anului 2024.
Centrul Mării Mediterane a înregistrat 8500 de treceri neregulamentare în primul trimestru al anului 2025. Aceasta reprezintă o scădere de 26 % în comparație cu primul trimestru al anului 2024. Numai în luna martie, numărul sosirilor înregistrate a scăzut cu trei sferturi de la an la an. Condițiile meteorologice nefavorabile s-au numărat printre factorii care au determinat această scădere.
Mulți își riscă viața în încercarea de a traversa marea prin folosirea serviciilor traficanților de migranți. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) estimează că, în doar primele trei luni ale anului 2025, 385 de persoane și-au pierdut viața pe mare. În tot anul 2024, acest număr tragic a ajuns la 2300.
Pe ruta Canalului Mânecii, numărul migranților care încearcă să treacă în Regatul Unit a scăzut cu 4% față de anul trecut, cu un număr de detectări care a trecut ușor peste 11200.
De-a lungul frontierelor externe ale UE, aproximativ 3200 de ofițeri ai Frontex sprijină autoritățile naționale din statele membre în eforturile lor de a proteja frontierele Europei și de a salva vieți omenești pe mare.
Sursa: frontex.europa.eu
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii