Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 43 % în primele zece luni ale anului 2024, cu un total de 191900 migranți ilegali detectați. Aceste rezultate sunt urmare a scăderilor semnificative înregistrate pe ruta central-mediteraneeană (-62 %) și pe rutele de migrație din Balcanii de Vest (-80 %), potrivit datelor
Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 43 % în primele zece luni ale anului 2024, cu un total de 191900 migranți ilegali detectați. Aceste rezultate sunt urmare a scăderilor semnificative înregistrate pe ruta central-mediteraneeană (-62 %) și pe rutele de migrație din Balcanii de Vest (-80 %), potrivit datelor preliminare colectate de Frontex.
Ruta central-mediteraneeană și-a continuat tendința descendentă semnificativă în acest an. În perioada ianuarie – septembrie 2024, numărul sosirilor pe această rută a scăzut cu 64 % și au fost înregistrați 47700 migranți care au fost detectați în trecere ilegală a frontierelor Uniunii Europene pe acest traseu.
Regiunea Mediteranei de Est a continuat avansul în acest an și a înregistrat o creștere de 15 % în primele nouă luni din 2024, cu 45600 de migranți detectați. În septembrie, aceasta a fost ruta cea mai aglomerată, cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 6750 migranți – în comparație cu 5600 de cazuri detectate în zona centrală a Mării Mediterane în aceeași lună.
Numărul de cazuri detectate pe ruta vest-africană a rămas excepțional de ridicat în perioada ianuarie-septembrie a.c., cu peste 30600 migranți identificați, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
În acest an, pe ruta Balcanilor de Vest numărul de cazuri detectate a înregistrat cea mai mare scădere dintre toate rutele principale de migrație către UE, cu o reducere de 79 %, respectiv aproape 17000 de migranți detectați.
Cu o creștere de 192%, până la 13200 migranți, frontierele terestre estice au continuat să înregistreze un număr mare de sosiri în acest an.
Pe ruta Canalului Mânecii, numărul de detectări în perioada ianuarie-septembrie 2024 a crescut cu 2%, ajungând la 47514 migranți ilegali.
Principalele naționalități ale migranților detectați în situație neregulamentară până în prezent în acest an au fost: siriană, maliană și ucraineană.
Frontex sprijină autoritățile naționale abilitate în eforturile lor de gestionare a frontierelor cu peste 3000 de ofițeri și alți membri ai personalului detașați la frontierele externe ale UE.
Sursa: Comunicat de presă Frontex – Agenția Europeană de Frontieră și Gardă de Coastă / frontex.europa.eu
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii