Frontierele externe ale UE: Numărul de treceri frauduloase ale frontierei în Uniunea Europeană a fost de 139847 în primele opt luni din acest an…
Numărul de treceri frauduloase ale frontierei în Uniunea Europeană a fost de 139847 în primele opt luni din acest an, ceea ce reprezintă o diminuare cu 39 % față de aceeași perioadă din 2023, conform datelor preliminare cuprinse într-un comunicat dat publicității zilele trecute de către agenția europeană specializată Frontex.
Cele mai mari scăderi ale trecerilor ilegale ale frontierei au fost înregistrate, din nou, pe rutele din Balcanii de Vest (-77 %) și din zona central-mediteraneeană (-64 %). Cazurile detectate pe ruta Balcanilor de Vest în primele opt luni din 2024 au ajuns la 14669.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, ruta central-mediteraneeană continuă să manifeste o tendință descendentă semnificativă. Pentru perioada ianuarie-august 2024, pe această rută de migrație s-a înregistrat un număr de 41250 persoane.
Scăderea înregistrată în zona centrală a Mării Mediterane se datorează în mare parte măsurilor preventive luate de autoritățile din Tunisia, Libia și Turcia. Un alt factor care este posibil să fi redus fluxurile de migrație ilegală pe această rută este reprezentat de acordurile semnate de UE și de statele membre individuale cu principalele țări de ultimă plecare spre spațiul european.
Zona centrală a Mării Mediterane rămâne totuși cea mai activă rută de migrație către UE și este urmată îndeaproape de zona de est a aceleiași mări, unde s-a înregistrat o creștere de 39 %, ajungându-se la 37163 persoane.
Rețelele infracționale sunt foarte adaptabile și caută noi modalități de a-și maximiza profiturile. În estul Mării Mediterane, cu o presiune anti-migratorie sporită din partea Turciei, persoanele care introduc ilegal migranți utilizează din ce în ce mai mult bărci rapide pentru a ajunge în insulele grecești. Aceste ambarcațiuni de viteză sunt mai greu de detectat decât bărcile din cauciuc.
Ruta vest-africană a continuat să înregistreze un număr fără precedent de persoane traficate. Până la sfârșitul lunii august 2024, numărul total de sosiri în Insulele Canare a fost de peste 25500, ceea ce reprezintă o creștere de 123 % în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Frontierele terestre estice au continuat să înregistreze un număr ridicat de sosiri în acest an, aproximativ 11270 de persoane, respectiv o creștere de 193 %. Pe ruta Canalului Mânecii, numărul de migranți depistați în primele opt luni ale anului 2024 a crescut cu 13%, respectiv 41078.
În intervalul ianuarie-august 2024, topul primelor trei naționalități ai căror cetățeni au fost depistați pe fluxul migrației ilegale către spațiul UE a inclus Siria, Mali și Afganistan.
Cu 2900 de ofițeri și personal detașat pe întregul continent, Frontex continuă să sprijine statele membre în protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Sursa: www.frontex.europa.eu
Imagine: U.S. Navy photo / Public Domain
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii