Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut la puțin peste 13400 de migranți detectați în ianuarie 2025, marcând o scădere de 22% în comparație cu aceeași lună a anului trecut. În ciuda acestui declin general, ruta central-mediteraneeană a înregistrat o creștere a activității, deși creșterea evidențiază, de asemenea, cifra foarte scăzută
Numărul de treceri neregulamentare ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut la puțin peste 13400 de migranți detectați în ianuarie 2025, marcând o scădere de 22% în comparație cu aceeași lună a anului trecut. În ciuda acestui declin general, ruta central-mediteraneeană a înregistrat o creștere a activității, deși creșterea evidențiază, de asemenea, cifra foarte scăzută înregistrată în urmă cu un an.
Principalele puncte de interes sunt următoarele:
– Ruta vest-africană reprezintă aproape o treime din toate trecerile neregulamentare din ianuarie a.c.
– Zona central-mediteraneeană înregistrează cea mai mare creștere a numărului de sosiri: 43% an/an
– În Balcanii de Vest s-a înregistrat cel mai puternic declin: 66 % față de ianuarie 2024
Principalele naționalități depistate în migrație ilegală luna trecută au fost cea afgană, din Bangladesh și cea pakistaneză (deși multe naționalități ale sosirilor sunt încă în curs de verificare). În pofida unei scăderi de 34 % față de anul precedent, Africa de Vest a rămas cea mai activă rută de migrație, cu 4740 sosiri în prima lună a anului 2025. Cea mai mare parte a migranților în situație neregulamentară pe această rută au provenit din Mali, Maroc și Guineea.
În ianuarie, estul Mării Mediterane a fost a doua cea mai activă rută pentru sosirile în Uniunea Europeană, cu aproape 3500 de sosiri. Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere de 21% a detectărilor în comparație cu aceeași lună a anului trecut.
Ruta central-mediteraneeană a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de sosiri, de 43% (an/an), ajungând la 3275 migranți depistați.
Traversările maritime, de obicei orchestrate de rețele de criminalitate organizată, continuă să reprezinte un pericol extrem pentru migranți. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) estimează că 93 de persoane și-au pierdut viața pe mare în ianuarie 2025. În tot anul trecut, această cifră a ajuns la 2300 de persoane, subliniindu-se costul uman tragic al acestor rute periculoase.
Pe ruta Canalului Mânecii, numărul persoanelor care au încercat să intre în Regatul Unit a scăzut cu mai mult de o cincime față de anul trecut, ajungând la puțin peste 2500 luna trecută.
Cele mai recente date reflectă tendințele de schimbare a migrației în comparație cu anul trecut. Întrucât autoritățile depun eforturi pentru a aborda aceste provocări în continuă evoluție, monitorizarea și cooperarea rămân esențiale pentru gestionarea frontierelor externe ale Europei.
Cu 2700 de ofițeri și personal detașat de-a lungul frontierelor externe ale UE, Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, sprijină autoritățile naționale din statele membre ale UE și din țările asociate spațiului Schengen în eforturile lor de a proteja frontierele externe ale Uniunii și în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.
Sursa (text și foto): frontex.europa.eu
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii