Refugees

Garda de Coastă continuă misiunile de salvare a migranților în Marea Mediterană

Garda de Coastă continuă misiunile de salvare a migranților în Marea Mediterană

Nava maritimă MAI 1107 din dotarea Gărzii de Coastă, cu 28 de membri de echipaj, va pleca timp de două luni într-o misiune internaţională Frontex…

Nava maritimă MAI 1107 din dotarea Gărzii de Coastă, cu 28 de membri de echipaj, va pleca timp de două luni într-o misiune internaţională Frontex, care se va desfăşura în Marea Mediterană. De asemenea, alte două șalupe de supraveghere şi control portuar împreună cu 16 polițiști de frontieră, membri de echipaj, se vor alătura misiunii din Mediterană, în perioada 17.05. – 06.09.2023 – se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Cele trei nave vor continua misiunile navei maritime de patrulare MAI 1106 şi ale şalupei de supraveghere şi control portuar MAI 3066, care se află detaşate în Catania şi Pantelleria în perioada 17.03.2023-22.05.2023. Acestea au sprijinit autorităţile italiene în controlul fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale Uniunii Europene, au executat misiuni de supraveghere şi interceptarea a unor ambarcaţiuni, în urma cărora au salvat 684 de persoane aflate în pericol.

Nava maritimă MAI 1107, alături de şalupele maritime MAI 3064 și MAI 3067 ale Gărzii de Coastă, participă la Operațiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată sub egida Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Nava MAI 1107 navigă pe itinerariul Constanţa-Catania, are la bord 28 de membri de echipaj şi va executa misiuni misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare detaşată în perioada 13.05-13.07.2023.

Cele două șalupe de supraveghere şi control portuar, MAI 3064 şi MAI 3067, navigă pe itinerariul Constanţa-Augusta (Republica Italiană), fiecare dintre acestea având la bordul său câte 8 membri de echipaj.

Mijloacele de mobilitate navală ale Poliţiei de Frontieră Române vor executa misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă, alături de impunere şi respectare a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea eficienţei schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi a unui schimb de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

Începând cu data de 17.03.2023, Poliţia de Frontieră Română a avut detaşate în misiune, în Marea Mediterană, în cadrul aceleiaşi operaţiuni „THEMIS 2023” două nave PFR care se vor întoarce în ţară la mijlocul lunii mai. Nava maritimă de patrulare MAI 1106, aflată în Catania, a asigurat sprijin în cadrul a patru evenimente ce a implicat salvarea vieţii omeneşti pe mare, în cazul a patru pescadoare ce aveau un număr impresionant de migranţi la bord (aproximativ 2.000 de migranţi). In cadrul misiunilor de salvare, 604 de persoane au fost transbordate la bordul navei române, poliţiştii de frontieră români acordându-le asistenţă.

De asemenea, şalupa de supraveghere şi control portuar MAI 3066, detaşată în Pantelerria, a detectat şi interceptat două ambarcaţiuni gonflabile şi una din lemn, care navigau spre marea teritorială a Republicii Italiene. Polițiștii de frontieră români au salvat 78 de persoane aflate în pericol și le-au acordat asistență medicală. Totodată, colegii noştri au asigurat remorcarea în condiţii de siguranţă, până într-un port din insula Pantelleria, a unui velier ce plutea în derivă, aflandu-se în imposibilitatea de a face manevre, ambarcaţiune ce avea la bord doi cetățeni ai Republicii Franceze.

Ulterior toate persoanele au fost preluate de către autorităţile italiene, iar mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române şi-au reluat misiunile în cadrul operaţiunii Frontex.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de sprijinul autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera maritimă a Uniunii Europene.

 

Sursă: radioconstanta.ro

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii