Un grup de refugiaţi au ocupat duminică linia de cale ferată la Idomeni, punct de trecere a frontierei între Grecia şi Macedonia, în semn de protest faţă de decizia autorităţilor de la Skopje de a înăspri controalele la graniţă pentru o mai bună gestionare a fluxului de migranţi ce încearcă să ajungă în Europa, transmite
Un grup de refugiaţi au ocupat duminică linia de cale ferată la Idomeni, punct de trecere a frontierei între Grecia şi Macedonia, în semn de protest faţă de decizia autorităţilor de la Skopje de a înăspri controalele la graniţă pentru o mai bună gestionare a fluxului de migranţi ce încearcă să ajungă în Europa, transmite DPA.
Refugiaţii reclamă faptul că numai 300 de persoane au putut intra sâmbătă în Macedonia. Peste 7.000 de refugiaţi aşteaptă la Idomeni să îşi continue călătoria spre vestul Europei.
Macedonia a hotărât, în urmă cu o săptămână, să închidă frontiera sa în cazul refugiaţilor afgani şi să permită doar trecerea refugiaţilor sirieni şi irakieni. Dintre aceştia din urmă, autorităţile macedonene îi resping pe cei care nu au paşapoarte valabile. Slovenia, Croaţia şi Serbia au decis şi ele să limiteze numărul de refugiaţi ce intră pe teritoriile lor, după ce Austria a impus, în urmă cu zece zile, plafonarea intrării migranţilor la 80 de solicitanţi de azil şi 3.200 de persoane în tranzit în fiecare zi.
Pentru gestionarea mai bună a fluxului de migranţi, Macedonia şi celelalte ţări de pe aşa-numita ‘ruta balcanică’ folosită de refugiaţi în drumul lor spre Europa Occidentală au convenit să închidă frontierele dintre ele pentru 36 de ore şi apoi să înceapă intrarea a numai 580 de persoane în fiecare zi.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 în Italia (faţă de 7.882 pentru acelaşi interval din 2015).
Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM. Nu mai puţin de 35.132 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti doar în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceştia (48%) provin din Siria, un sfert sunt originari din Afganistan şi 17% din Irak.
Sursa – agerpres
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii