Refugees

Guvernul britanic propune Franţei patrule comune de poliţie de-a lungul Canalului Mânecii

Guvernul britanic propune Franţei patrule comune de poliţie de-a lungul Canalului Mânecii

Guvernul britanic a propus Franţei patrule comune de poliţie pe coasta franceză de-a lungul Canalului Mânecii, după ce 27 de migranţi şi-au pierdut viaţa miercuri într-un naufragiu, în timp ce încercau să-l traverseze, transmite AFP. Într-o discuţie telefonică desfăşurată miercuri seara, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să „îşi intensifice

Guvernul britanic a propus Franţei patrule comune de poliţie pe coasta franceză de-a lungul Canalului Mânecii, după ce 27 de migranţi şi-au pierdut viaţa miercuri într-un naufragiu, în timp ce încercau să-l traverseze, transmite AFP.

Într-o discuţie telefonică desfăşurată miercuri seara, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să „îşi intensifice eforturile” şi „să menţină toate opţiunile pe masă” pentru a lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane care organizează traversări ilegale ale Canalului, a afirmat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Potrivit lui Tom Pursglove, secretar de stat britanic responsabil cu imigraţia, Boris Johnson a reiterat cu această ocazie o propunere, respinsă anterior de Paris, de a organiza patrule franco-britanice pe coastele franceze pentru a împiedica îmbarcarea migranţilor.

„Sper cu adevărat că francezii vor reconsidera această propunere”, a spus el pentru BBC.

După o reuniune de criză, miercuri, Boris Johnson a arătat cu degetul înspre francezi, apreciind că nu au făcut „suficient” pentru a preveni traversările, în ciuda ajutorului de peste 60 de milioane de euro acordat pentru a întări supravegherea litoralului lor.

Premierul britanic a declarat pentru Sky News că eforturile de a face faţă crizei migraţiei nu au fost „suficiente”, spunând că „a avut dificultăţi în a-i convinge pe unii dintre partenerii (săi), în special francezii, să ia măsuri adecvate”.

Problema traversărilor, care stârneşte în mod regulat tensiuni între Londra şi Paris, este delicată pentru guvernul conservator al lui Boris Johnson, pentru care combaterea imigraţiei a reprezentat o miză a Brexitului.

În urma tragediei, cea mai letală de până acum în care au fost implicaţi migranţi în încercarea de a traversa Canalul Mânecii, mai multe ziare britanice s-au plasat pe poziţii similare premierului, tabloidul The Sun publicând pe prima pagină fotografia unei patrule de poliţie franceze care le permite, fără a face nimic, conform ziarului, unor migranţi să urce într-o barcă gonflabilă.

„Chiar este momentul să arătăm cu degetul? (…) Este momentul să nu luptăm împreună împotriva acestor traficanţi?”, a reacţionat deputatul francez Bruno Bonnell, din partidul LREM al preşedintelui Macron.

Acesta a subliniat pentru Sky News că „din 30.000 de oameni care încearcă să traverseze Canalul, 60% au fost arestaţi”, admiţând totodată că nu a fost suficient. Dar „acestea se întâmplă noaptea pe plaje mici. Poliţia nu poate fi peste tot, să recunoaştem”, a adăugat deputatul.

Preşedinţia franceză a transmis joi că preşedintele Macron „l-a informat pe Boris Johnson” în discuţia telefonică de după tragedie „că se aşteaptă ca britanicii să coopereze pe deplin şi să se abţină de la instrumentalizarea unei situaţii dramatice în scopuri politice”.

„Preşedintele Republicii a insistat asupra necesităţii de a acţiona cu demnitate, respect şi într-un spirit de cooperare efectivă în ceea ce priveşte vieţile umane”, a adăugat preşedinţia franceză.

Miniştrii de interne francez şi britanic se întâlnesc joi în legătură cu acest subiect, a menţionat Palatul Elysee.

Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii