Viitorul Uniunii Europene şi chiar al democraţiilor pe vechiul continent depind de modul în care va fi rezolvată problema refugiaţilor. Iată concluzia la care ajung numeroşi comentatori şi lideri politici într-un moment cînd valurile migratorii masive şi ameninţarea islamistă îi fac pe populişti să cîştige tot mai mult adeziunea electoratului european. Numeroase analize converg, în
Viitorul Uniunii Europene şi chiar al democraţiilor pe vechiul continent depind de modul în care va fi rezolvată problema refugiaţilor. Iată concluzia la care ajung numeroşi comentatori şi lideri politici într-un moment cînd valurile migratorii masive şi ameninţarea islamistă îi fac pe populişti să cîştige tot mai mult adeziunea electoratului european.
Numeroase analize converg, în Franţa, spre această concluzie. Atitudinea partidele tradiţionale în privinţa valurilor de imigranţi şi a pericolului islamist duc la o pierdere a credibilităţii lor. Ori, scrie un editorialist în Le Figaro, cînd nu sunt mulţumiţi de partidele tradiţionale, în mod implacabil, alegătorii se îndreaptă spre extreme, sau spre formaţiunile populiste.
Seful guvernului italian, Enrico Letto, publică un articol tot în Le Figaro şi arată că problema refugiaţilor va rămîne chestiunea centrală în Europe cel puţin în viitorii zece ani. El propune în consecinţă luarea unor măsuri rapide, cum ar fi formarea unor corp de cinci mii de grănicei europeni şi desfăşurarea lor la frontierele exterioare ale Uniunii Europene. Numai aşa, mai spune Enrico Letto, va putea fi prezervată „viaţa fără frontiere” în interiorul Uniunii Europene.
Filozoful francez Michel Onfray, care publică în acest zile o carte despre islam în Italia, consideră în continuare că Europa trebuie să se debaraseze de limba de lemn şi de „gîndirea politică corectă” pentru a putea face faţă pericolului enorm pe care îl reprezintă islamismul şi imigraţia necontrolată. Michel Onfray denunţă, printre altele, utilizarea termenului „migrant” în locul celui de „imigrant”. In angelismul lor, cei care dau tonul politicii europene, sugerează de fapt că fiecare om de pe plantă este un „migrant”, adică un cetăţean al lumii care poate să se instaleze unde doreşte, fără vreo obligativitate speciale. În timp ce a fi „imigrant” înseamnă a te confrunta cu o frontieră şi a avea datoria de a respecta legile celui care te acceptă după trecerea ei.
Sursa – rfi.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii