Refugees

Italia: Un tribunal din Roma a stabilit că migranții transportați în Albania trebuie aduși înapoi

Italia: Un tribunal din Roma a stabilit că migranții transportați în Albania trebuie aduși înapoi

Roma. Schema controversată a guvernului italian de a trimite în Albania migranți interceptați pe mare de către forțele…

Schema controversată a guvernului italian de a trimite în Albania migranți interceptați pe mare de către forțele navale și polițienești italiene a primit o lovitură vinerea trecută, după ce o instanță de la Roma a decis că primii 12 migranți care au fost transferați într-o tabără de primire de pe teritoriul albanez trebuie returnați. Astfel, cei 12 migranți originari din Bangladesh și Egipt ar urma să se întoarcă în Italia.

Instanța a spus că este imposibil să se evalueze dacă grupul de migranți provin dintr-o „țară de origine sigură” și, prin urmare, au dreptul să li se proceseze cererile de azil în Italia. Decizia s-a bazat pe o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a concluzionat că o țară de origine nu poate fi evaluată drept „sigură” dacă anumite părți din respectivul stat nu sunt sigure.

Această decizie ar putea avea un impact major asupra proiectului Italiei de „externalizare” a procesării migranților către Albania, susținut de premierii celor două țări. Hotărârea instanței romane poate fi atacată cu recurs și până în prezent nu este clar când anume vor fi returnați în Italia migranții în cauză.

Prima navă militară italiană cu 16 migranți la bord a sosit în Albania pe 16 octombrie 2024, însă, potrivit relatărilor presei internaționale, patru migranți au fost trimiși înapoi în Italia în aceeași zi: doi dintre ei pentru că erau minori și alți doi din motive de sănătate.

Planul Italiei de a trimite refugiații și migranții interceptați pe mare la centrele de procesare din Albania a fost dezvăluit în noiembrie 2023 de către premierul albanez Edi Rama alături de premierul italian Georgia Meloni.

Schema a fost criticată în ambele țări și la nivel internațional de către activiști și avocați pentru drepturile omului, care pun la îndoială capacitatea Albaniei de a gestiona aranjamentele. Cu toate acestea, acordul a primit undă verde de la Curtea Constituțională a Albaniei în ianuarie 2024.

Conform acordului, Italia acoperă toate costurile de construcție, funcționare, personal operațional și echipamente necesare centrelor de procesare de la Gjader și Shengjin.

Aranjamentul ar trebui să funcționeze în același mod ca „punctele de repatriere” ale Italiei, unde migranții și refugiații sunt reținuți în așteptarea repatrierii, dar pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a criticat în martie.

Sursa: balkaninsight.com
Foto: Macheta centrului de procesare a migranți de la Shengjin / governo.it

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii