Marea Britanie își intensifică eforturile pentru combaterea migrației ilegale și a rețelelor de trafic de migranți din Balcanii de Vest. Migrația ilegală în Europa, în special în regiunea Balcanilor de Vest, reprezintă o problemă complexă și gravă, fiind alimentată de rețelele criminale care trafichează migranți vulnerabili către Uniunea Europeană și Marea Britanie. Aproape 100000 de
Marea Britanie își intensifică eforturile pentru combaterea migrației ilegale și a rețelelor de trafic de migranți din Balcanii de Vest. Migrația ilegală în Europa, în special în regiunea Balcanilor de Vest, reprezintă o problemă complexă și gravă, fiind alimentată de rețelele criminale care trafichează migranți vulnerabili către Uniunea Europeană și Marea Britanie. Aproape 100000 de migranți au tranzitat prin regiunea balcanică în 2023, majoritatea căutând o cale de intrare ilegală în UE sau în Regatul Unit.
În fața acestei crize, guvernele din Europa și Marea Britanie au început să colaboreze mai strâns, într-o încercare de a reduce fluxul migrator ilegal și de a combate criminalitatea organizată asociată cu acest fenomen.
La începutul lunii noiembrie a fost anunțată semnarea mai multor acorduri cu Serbia, Macedonia de Nord și Kosovo pentru lupta împotriva bandelor criminale care profită de pe urma migrației. Aceste acorduri vor spori schimbul de informații și cooperarea pentru a intercepta grupurile de traficanți, care aduc migranți vulnerabili dinspre Balcani către Uniunea Europeană și Marea Britanie
Măsurile sunt parte dintr-o politică mai largă a Regatului Unit, condusă de premierul Keir Starmer, care pune accent pe cooperarea internațională pentru a opri migrația ilegală. Starmer a subliniat că rețelele de trafic de persoane trebuie tratate ca o amenințare similară terorismului și a cerut o cooperare mai strânsă între țările europene. În plus, Marea Britanie a anunțat fonduri suplimentare pentru securitatea frontierei, în scopul de a proteja mai eficient granițele și de a stopa migrarea ilegală.
Deciziile survin pe fondul unor statistici îngrijorătoare: circa 31535 de migranți au ajuns ilegal din ianuarie 2024 în Regatul Unit, traversând Canalul Mânecii pe ambarcațiuni improvizate, mai mulți decât în întreg anul 2023, iar cel puțin 60 de persoane au murit în 2024, ceea ce face ca anul în curs să fie cel cu bilanțul cel mai grav de la apariția fenomenului, în 2018.
Ieșirea din Uniunea Europeană a făcut ca Regatul Unit să piardă accesul la bazele de date, precum EURODAC, care conțin amprentele digitale ale solicitanților de azil şi migranților care vin în UE, şi Sistemul de Informații Schengen (SIS), referitor la persoanele căutate, dispărute sau care se află ilegal în spațiul de liberă circulație.
Guvernul britanic continuă să caute soluții mai eficiente și realiste pentru a combate migrația ilegală și traficul de persoane, în cadrul unor parteneriate extinse cu țările din Balcani.
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii