Europa nu este pregătită pentru un nou val de migranţi, a susţinut ministrul de interne croat Davor Bozinovic, care a respins acuzaţia conform căreia poliţia croată face ‘munca murdară’ pentru Uniunea Europeană, relatează joi euractiv.com. ”Numeroase studii ale instituţiilor croate şi internaţionale avertizează în legătură cu posibila sosire a unui număr mare de migranţi ca
Europa nu este pregătită pentru un nou val de migranţi, a susţinut ministrul de interne croat Davor Bozinovic, care a respins acuzaţia conform căreia poliţia croată face ‘munca murdară’ pentru Uniunea Europeană, relatează joi euractiv.com.
”Numeroase studii ale instituţiilor croate şi internaţionale avertizează în legătură cu posibila sosire a unui număr mare de migranţi ca urmare a situaţiei din Afganistan. Europa trebuie să se pregătească pentru asta. Totuşi, sincer vorbind, Uniunea Europeană nu este deplin pregătită”, a spus Bozinovic.
Ministrul croat a ţinut să atragă atenţia că în cazul unui nou val de migranţi o povară imensă va cădea pe umerii Croaţiei şi a avertizat că, în pofida eforturilor poliţiei croate, migranţii au reuşit să treacă frontiera ţării sale. El a subliniat că aceasta este o provocare pentru securitate care nu trebuie să fie subestimată şi că până în prezent au fost arestaţi 4.000 de traficanţi de persoane.
Pe de altă parte, Ministerul de Interne croat a consemnat o creştere a numărului cererilor de azil şi a afirmat că 80% dintre solicitanţi nu aşteaptă rezultatul procesării documentelor şi că aceştia ”pur şi simplu dispar”.
Davor Bozinovic a ţinut să respingă acuzaţiile din presă conform cărora Croaţia face munca murdară pentru UE, accentuând că migranţii care încearcă să ajungă în Austria sau Germania ar trebui să treacă prin Croaţia, indiferent dacă aceasta ar fi sau nu membră a Uniunii Europene.
La summitul UE din 21-22 octombrie, liderii statelor membre vor discuta despre migraţie şi în special despre propunerea Lituaniei de modificare a regulilor actuale privind migraţia, în scopul legalizării expulzării migranţilor ilegali atunci când într-o ţară este declarată o situaţie extremă.
Alte 13 state membre şi-au anunţat deja susţinerea pentru propunerea autorităţilor de la Vilnius.
Ca răspuns la sancţiunile decise de Uniunea Europeană contra ţării sale, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat în luna mai că autorităţile belaruse nu vor mai împiedica migranţii ilegali să utilizeze Belarusul ca rută de tranzit către Occident.
Uniunea Europeană l-a acuzat pe Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Lituania, Polonia şi Letonia (state membre UE), pe de altă parte.
Sursa: agerpres
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii