Refugees

Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de 5 ori / Românii s-au confruntat cu cele mai multe refuzuri

Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de 5 ori / Românii s-au confruntat cu cele mai multe refuzuri

Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de cinci ori

Numărul cetățenilor UE cărora li s-a refuzat intrarea în Regatul Unit după Brexit a crescut de cinci ori, arată cifrele Ministerului britanic de Interne, relatează The Guardian. Datele Ministerului de Interne dezvăluie impactul sfârșitului liberei circulații și ridică întrebări cu privire la ostilitatea Forțelor de Frontieră, potrivit sursei citate. România este țara cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrarea în Regat.

În primele trei trimestre ale anului 2019, puțin peste 2.200 de persoane din UE au fost întoarse la frontieră – comparativ cu 11.600 în primele trei trimestre ale anului 2023.

Începând cu ultimul an întreg înainte ca blocajele impuse în timpul pandemiei de Covid-19 să reducă deplasările și ieșirea Marii Britanii din UE în 2020, numărul cetățenilor germani refuzați a crescut de cinci ori, de la 80 în tot anul 2019 la 411 în 2023 în perioada ianuarie-septembrie. Numărul numărul francezilor refuzați la graniță a crescut de la 92 la 426 în aceeași perioadă.

Datele scot la iveală impactul încetării liberei circulații după Brexit, dar vor reînnoi și întrebările cu privire la ostilitatea manifestată de oficialii Forțelor de Frontieră, având în vedere acordul dintre UE și Regatul Unit care permite o ședere fără viză pentru o perioadă de până la șase luni.

România, țara care s-a confruntat cu cele mai multe refuzuri de intrare în Regatul Unit

România este în continuare țara cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrarea în porturi și aeroporturi. În 2019, Forța de Frontieră britanică a refuzat intrarea a 1.376 de români. În 2021, un an după Brexit, a crescut la aproape 10.000 de refuzuri, scăzând la puțin sub 8.000 în 2022.

În anul 2023 până în septembrie, numărul românilor cărora li s-a refuzat intrarea a scăzut la 5.683.

Bulgaria a avut a doua cea mai mare creștere a refuzurilor din 2019, de la 143 de refuzuri în 2019 la 1.345 în anul până în septembrie 2023.

La 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană, după o perioadă de tranziție de un an.

Există un nou sistem și un nou tip de rezidență, la care cetățenii străini trebuie să aplice. Statutul de rezident „settled” se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statutul de rezident”, așa cum spunea într-un interviu ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

The Guardian scris în mai 2021 că regimul ostil al Marii Britanii pentru posibilii migranți UE îi traumatizează pe vizitatorii prinși în ițele complicate ale sistemului provocând și mai multe îngrijorări pentru familiile europene care își primesc rudele în vizită. În perioada ianuarie – mai 2021 cel puțin cinci români au fost închiși în centre de detenție pentru imigranți.

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii