Refugees

Peste 2.000 de migranţi au ajuns până acum în acest an în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii

Peste 2.000 de migranţi au ajuns până acum în acest an în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii

Cifrele publicate de Home Office (Ministerul de Interne britanic) arată că 290 de persoane au efectuat traversarea cu cinci bărci duminică, sugerând o medie de

Peste 2.000 de migranţi au ajuns până acum în acest an în Marea Britanie după ce au traversat Canalul Mânecii, informează luni PA Media/DPA.

Cifrele publicate de Home Office (Ministerul de Interne britanic) arată că 290 de persoane au efectuat traversarea cu cinci bărci duminică, sugerând o medie de aproximativ 58 de persoane pentru o barcă.

Acesta este cel mai mare număr de persoane care au făcut traversarea într-o singură zi după mai bine de o lună, după ce 358 au fost înregistrate la 17 ianuarie.

Ultimele traversări ridică numărul total provizoriu de sosiri până acum pentru 2024 la 2.006.

Acest număr este cu 32% mai mic decât totalul înregistrat la această dată anul trecut (2.953), dar cu 49% mai mare faţă de totalul în această perioadă în 2022 (1.482).

Aproximativ 29.437 de migranţi au sosit în Marea Britanie după ce au traversat Canalul în 2023, în scădere cu 36% faţă de un record de 45.774 de sosiri în 2022.

Cifrele sunt făcute publice în contextul în care prim-ministrul Rishi Sunak a negat că ignoră îngrijorările exprimate de localnici în legătură cu utilizarea fostei staţii a forţelor aeriene RAF Scampton de lângă Lincoln drept cazare pentru solicitanţii de azil.

„Nu îi ignor”, a declarat luni premierul pentru BBC Radio Lincolnshire.

„Trebuie să ne asigurăm că găzduim oamenii în locuri de cazare corespunzătoare, iar cea mai bună modalitate de a rezolva această problemă pe termen lung este în primul rând să-i oprim pe oameni să vină”, a precizat el.

„Aşadar, oricui îi pasă de asta ar trebui să ne susţină pentru a trece prin parlament Rwanda Bill (legea de deportare a solicitanţilor de azil în Rwanda – n.r.), astfel încât să putem obţine un mijloc de descurajare”, a adăugat premierul britanic.

„Sunt încrezător că vom putea opri cu adevărat bărcile şi asta va însemna că nu vom avea această presiune în toate zonele noastre locale de a găsi locuri pentru a găzdui migranţii ilegali”, a mai spus el.

Sunak a insistat că înţelege „frustrarea oamenilor” legată de utilizarea obiectivului. „Mi-aş fi dorit să nu fim nevoiţi să facem nimic din aceasta, fie că este vorba de Royal Airforce (RAF) Scampton sau de alte locuri în toată ţara, sau chiar în hoteluri şi comunităţi care acum sunt folosite pentru a găzdui migranţi ilegali”, a declarat el la postul de radio citat.

El a adăugat că utilizarea fostei baze aeriene va fi „pe bază temporară”, deşi guvernul ar putea extinde folosirea ei drept cazare pentru azil pentru încă trei ani.

Ministrul laburist din umbră al imigraţiei, Stephen Kinnock, l-a acuzat pe Sunak de „eşec lamentabil în a îndeplini o promisiune-cheie făcută poporului britanic” la peste un an după ce s-a angajat „să oprească bărcile”.

Dar Downing Street a insistat că guvernul a întreprins „măsuri robuste” pentru a preveni traversările.

„Evident, prioritatea noastră este de a opri bărcile, motiv pentru care am luat măsuri robuste pentru a anihila bandele de trafic de persoane, descuraja migranţii să facă traversările şi intercepta navele, lucrând cu omologii noştri francezi”, a transmis purtătorul de cuvânt al premierului.

Sursa: agerpres

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii