Primii 15 refugiati din cota impusa noua, de Comisia Europeana vor ajunge in cateva saptamani in Romania. Anul acesta Romania ar trebui sa primeasca aproximativ 2000 de imigranti. Autoritatile si-au pregatit personalul, insa nu au rezolvat problema centrelor de cazare. Ar fi trebuit construite, inca trei unitati, dar planurile s-au blocat. Primii refugiati care ajung in
Primii 15 refugiati din cota impusa noua, de Comisia Europeana vor ajunge in cateva saptamani in Romania. Anul acesta Romania ar trebui sa primeasca aproximativ 2000 de imigranti.
Autoritatile si-au pregatit personalul, insa nu au rezolvat problema centrelor de cazare. Ar fi trebuit construite, inca trei unitati, dar planurile s-au blocat.
Primii refugiati care ajung in Romania sunt sirieni, palestinieni, afgani si irakieni fugiti din Orientul Mijlociu, odata cu escaladarea violentelor gruparii teroriste Daesh. Au ramas in centrele din Grecia si au cerut azil politic intr-o tara europeana. Au fost repartizati, cu acordul lor, in Romania.
Strainii vor fi cazati in centrele pentru refugiati din Bucuresti. Sunt centre deschise din care pot pleca oricand doresc, insa nu au voie sa paraseasca localitatea. Ca solicitanti de azil au dreptul la asistenta medicala gratuita si la consiliere psihologica. Primesc lunar produse pentru igiena personala si 16 lei pe zi pentru hrana si imbracaminte.
Aceasta este insa numai o etapa. Autoritatile romane vor analiza fiecare caz in parte si vor decide daca refugiatii primesc drept de sedere in romania sau nu. Unul dintre factorii determinanti, si foarte important, este pericolul terorist. Daca vreunul dintre straini are legaturi cu grupari teroriste, el va fi expulzat din Romania in tara natala.
Daca totul este in regula, refugiatii pot intra intr-un program de integrare care dureaza un an de zile si la cerere, au acces la cursuri de limba si cultura si sunt informati despre drepturile pe care le au. Lunar primesc 540 de lei si daca au unde sa locuiasca statul le plateste jumatate din chirie si intretinere. De asemenea copiii lor primesc alocatii si pot merge la scoala.
Ultimul pas presupune obtinerea permisului de sedere. Aceasta se reinnoieste o data la doi ani si cu el, refugiatul poate calatori oriunde in Uniunea Europeana.
Acesta insa este doar inceputul. Alti 115 migranti din Italia si inca 120 din Grecia vor veni in Romania in urmatoarele luni. Romania trebuie sa fie capabila sa preia peste 2000 de refugiati.
Toti fac parte din cota de 2362 de refugiati care urmeaza sa ajunga anul acesta in Romania si care vor fi cazati in centrele deja existente, unde exista 950 de locuri de cazare, dar si in alte locatii. Ministrul de interne a respins planul privind construirea unor centre noi destinare migrantilor.
In prezent, in Romania se afla 104.139 cetateni straini. Dintre solicitantii de azil, cei mai multi vin din Siria – 541, Irak – 214 si Afganistan – 96.
Sursa: stirileprotv.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii