Câteva sute de imigranţi găzduiţi temporar de Grecia la graniţa cu Macedonia, în apropiere de localitatea Idomeni, au protestat faţă de decizia autorităţilor de la Skopje de a-şi închide frontierele, informează AFP. Astfel, câteva sute de persoane au blocat distribuţia de hrană, pusă la dispoziţie de organizaţiile de caritate, iar aproximativ 150 de persoane au
Câteva sute de imigranţi găzduiţi temporar de Grecia la graniţa cu Macedonia, în apropiere de localitatea Idomeni, au protestat faţă de decizia autorităţilor de la Skopje de a-şi închide frontierele, informează AFP.
Astfel, câteva sute de persoane au blocat distribuţia de hrană, pusă la dispoziţie de organizaţiile de caritate, iar aproximativ 150 de persoane au blocat o bandă a unei autostrăzi din apropierea localităţii Polykastro. Marţi, un sirian şi-a dat foc în timpul unui alt protest şi a fost spitalizat de urgenţă, cu arsuri în partea superioară a corpului.
Jurnaliştii de la faţa locului notează că, în ciuda acordului Turcia – UE în privinţa migranţilor, autorităţile locale nu ştiu când înţelegerea va produce efecte concrete, iar refugiaţii nu ştiu ce soară îi aşteaptă.
Condiţiile în care sunt găzduite cele câteva mii de migranţi la Idomeni s-au deteriorat constant în ultima perioadă, iar ploile din ultimele zile au transformat tabăra într-o mlaştină.
De menţionat că protestele devin o obişnuinţă şi alte tabere din Grecia, pe fondul stării de aşteptare din rândul migranţilor, care aşteaptă fie să fie transportaţi în Turcia, fie să li se permită să-şi continue drumul spre vestul Europei.
De duminică, toţi migranţii care ajung în Grecia sunt arestaţi pe loc, în baza acordului Turcia – UE, dur criticat de mai multe grupuri care apără drepturile omului. Astfel, Agenţia pentru Refugiaţi din cadrul ONU şi Doctori Fără Frontiere au refuzat să mai acorde asistenţă oficialilor greci.
„A ne continua munca ne-ar face complicii unui sistem pe care noi îl considerăm nu numai nedrept, dar şi inuman. Decizia a fost luată extrem de greu”, a precizat Marie Elisabeth Ingres, şefa misiunii Doctori Fără Frontiere în Grecia.
Pe de altă parte, ministrul Ordinii Publice, Nikos Toskas, a afirmat, pentru televiziunea de stat, că „este evident că acest proces nu mai înseamnă tranzitarea Greciei, ci este unul de control şi, da, acest lucru înseamnă că unele măsuri sunt mai dure. Nu este plăcut pentru nimeni, dar noi implementăm măsuri agreate cu Uniunea Europeană. Toţi cei care nu vor primi drept de azil vor fi trimişi în Turcia”.
Sursa: stiri.tvr.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii