Răzbunarea dictatorului Alexander Lukașenko pe Uniunea Europeană a intrat într-o fază extrem de periculoasă și riscă să degenereze într-un conflict sângeros la granița dintre Polonia și Belarus. Varșovia a acuzat serviciile belaruse de securitate că îi înarmează pe migranții din zona de frontieră și îi instruiește cum să pătrundă în țara vecină, pregătind un asalt
Răzbunarea dictatorului Alexander Lukașenko pe Uniunea Europeană a intrat într-o fază extrem de periculoasă și riscă să degenereze într-un conflict sângeros la granița dintre Polonia și Belarus. Varșovia a acuzat serviciile belaruse de securitate că îi înarmează pe migranții din zona de frontieră și îi instruiește cum să pătrundă în țara vecină, pregătind un asalt de amploare. Războiul hibrid declanșat de Minsk la frontierele cu UE pune acum față în față mii de migranți din Orientul Mijlociu, disperați să ajungă în Europa Occidentală, cu 15.000 de militari polonezi gata să apere granițele țării.
Folosind mii de migranți pe post de carne de tun, președintele Lukașenko își continuă planul de răzbunare prin care vrea să lovească UE, după ce blocul comunitar a impus regimului de la Minsk o serie de sancțiuni pentru alegerile prezidențiale fraudate de anul trecut și numeroasele încălcări ale drepturilor omului din ultimele luni.
De data aceasta, strategia lui Lukașenko, acuzat că atrage în Belarus mii de migranți din Orientul Mijlociu doar pentru a-i direcționa ulterior spre granițele UE, a intrat într-o nouă fază, una extrem de periculoasă. Potrivit grănicerilor polonezi, forțele din Belarus îi înarmează pe miile de refugiați și îi sfătuiesc cum să ia cu asalt frontiera cu Polonia. „Străinii primesc instrucțiuni, echipamente, precum și gaze lacrimogene, din partea responsabililor din Belarus”, a anunțat, pe Twitter, Poliția poloneză de frontieră.
Pregătiri de luptă
Surse militare poloneze, citate de „MailOnline”, susțin că migranții au fost îndrumați să forțeze intrarea în Polonia pe la Kuznica, unul dintre cele două principale puncte de trecere dintre cele două state vecine. Un purtător de cuvânt al grănicerilor polonezi a declarat, ieri, pentru publicația britanică „Daily Mail” că, „după o noapte liniștită în vecinătatea taberei de la Kuznica, observăm acum apariția a tot mai multor grupuri de membri înarmați ai serviciilor din Belarus”. „Observăm și o agitație crescândă în rândul migranților (…) Unele corturi au început să dispară. Migranții primesc instrucțiuni, echipamente și gaze lacrimogene de la serviciile din Belarus. Se poate observa că partea belarusă se pregătește pentru o mare tentativă de trecere a graniței. Forțele noastre sunt gata să intre în acțiune!”, a adăugat purtătorul de cuvânt, la numai o zi după ce soldați din Belarus fuseseră acuzați că facilitează incursiunile în masă ale migranților în Polonia.
„Din ce în ce mai multe grupuri de migranţi sunt aduse la postul de frontieră Kuznica de către forţele belaruse”, a transmis, tot ieri, pe Twitter, Ministerul polonez al Apărării, citat de AFP. Concomitent, serviciul de presă al pazei de frontieră a informat că „migranți ilegali se adună la postul de graniţă, începând din această dimineaţă” şi că „se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera”.
În același timp, imagini video de la fața locului păreau să arate sute de migranţi faţă în faţă cu poliţişti şi militari polonezi, dispuşi în şiruri. Varșovia afirmă că între 3.000 şi 4.000 de migranţi sunt masaţi de-a lungul frontierei sale și, de cealaltă parte, numărul militarilor polonezi este de 15.000.
Între ciocanul polonez și nicovala belarusă
După mai multe încercări neizbutite de a forța granița, migranții au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată dincolo de care doresc să treacă. Încercând cu disperare să fugă din calea războiului și a sărăciei din Orientul Mijlociu, ei sunt prinși acum între refuzul autorităților din Belarus de a-i lăsa să se întoarcă la Minsk pentru a zbura înapoi în statele de origine și refuzul Poloniei de a-i lăsa să intre în țară pentru a cere azil politic.
Potrivit oficialităților de la Bruxelles, refugiații sunt aduși cu avionul în Belarus, de unde sunt împinși apoi spre frontierele europene de către regimul Lukașenko, care îi tratează „brutal și inuman”, folosindu-i drept armă politică și de răzbunare contra UE. Minskul este acuzat și de vecinii săi, Polonia, Letonia și Lituania, că a creat intenționat o criză a migranților la frontierele cu UE. Mai mult, Varșovia a decis, luna trecută, construirea unui zid de-a lungul graniței cu Belarus.
De altfel, în octombrie, poliția poloneză a fost autorizată să-i expulzeze rapid pe migranți și să ignore cererile de azil. De cealaltă parte, grănicerii din Belarus nu le-au permis migranților să se întoarcă de pe teritoriul polonez și astfel persoanele provenite majoritar din Irak, Siria și Afganistan au rămas blocate în pădurile din zona de frontieră, unde trăiesc în mizerie și la temperaturi scăzute.
În ultimele săptămâni, tot mai multe persoane au trecut ilegal granița dinspre Belarus, susțin polonezii. Potrivit Varșoviei, începând din august, peste 30.000 de migranți au încercat să intre în țară, dintre care 17.000 numai în luna octombrie. Mulți dintre ei au ca destinație finală Germania, care a precizat că a primit deja, de la începutul anului, 6.100 de migranți, prin Polonia, acolo unde ajunseseră din Belarus.
Noi sancțiuni pentru Belarus
Contrar așteptărilor lui Lukașenko, presiunea pusă de Belarus pe granițele UE nu a funcționat așa cum ar fi vrut liderul de la Minsk. Blocul comunitar a anunțat că va înăspri sancțiunile față de Belarus. „Vom aproba un nou pachet de sancţiuni împotriva belaruşilor responsabili de ceea ce se întâmplă. Şi vom lărgi cadrul acestor sancţiuni pentru a le aplica şi altor oameni, companii aeriene, agenţii de voiaj şi tuturor celor care sunt implicaţi în transportul ilegal de migranţi la frontierele noastre”, a precizat, ieri, șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Între timp, Polonia, Lituania şi Letonia şi-au consolidat graniţa cu Belarus cu un gard de sârmă ghimpată. Mai mult, Letonia a desfăşurat 3.000 de soldaţi pentru un exerciţiu militar, ce nu fusese anunţat, în apropierea zonei de frontieră.
De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că Rusia nu intenţionează să reorienteze fluxul de gaze naturale din Belarus în alte conducte, în pofida ameninţării lui Lukaşenko de a întrerupe tranzitul spre Europa.
Sursa: jurnalul.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii