Refugees

Reforma britanică a azilului încalcă dreptul internațional, denunță UNHCR / Ce prevede textul de lege: diferențiere clară între migranții legali și ilegali

Reforma britanică a azilului încalcă dreptul internațional, denunță UNHCR / Ce prevede textul de lege: diferențiere clară între migranții legali și ilegali

Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a denunțat joi planul britanic de a înăspri legile pentru azil ca fiind contrare dreptului internațional și creând un sistem „nedrept și cu viteză dublă”, potrivit AFP. Acest proiect de lege, în curs de examinare în Parlament, „va penaliza majoritatea refugiaților care solicită azil în țară cu sancțiuni abuzive și

Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a denunțat joi planul britanic de a înăspri legile pentru azil ca fiind contrare dreptului internațional și creând un sistem „nedrept și cu viteză dublă”, potrivit AFP.
Acest proiect de lege, în curs de examinare în Parlament, „va penaliza majoritatea refugiaților care solicită azil în țară cu sancțiuni abuzive și nejustificate”, a criticatt într-o declarație UNHCR, denunțând „un model care încalcă regulile și practicile internaționale de protecție a refugiaților”.
Promovat de ministrul de interne Priti Patel, textul marchează o întărire promisă în contextul Brexitului. Reforma își propune să descurajeze imigrația ilegală și tratează migranții în mod diferit, în funcție de faptul dacă au ajuns sau nu în țară în mod legal.
Testul planifică în special creșterea la patru ani, față de șase luni în prezent, pedeapsa cu închisoarea suportată de cei care încearcă să intre ilegal în țară, dar și transferarea majorității acestor migranți într-o țară terță, acordându-le doar un statut cu mai puține drepturi „dacă acest lucru nu este posibil.
„Cei care sosesc în mod nelegal vor fi stigmatizați ca nedoriți, păstrați în stare precară și timp de zece ani și li se va refuza accesul la fonduri publice”, a denunțat Rossella Pagliuchi-Lor, reprezentantul UNHCR în Regatul Unit, care urma să vorbească joi în fața unei comisii parlamentare.
„Această diferențiere a tratamentului nu are nicio bază în dreptul internațional”, a adăugat ea, reamintind că „definiția unui refugiat nu variază în funcție de itinerariul său de călătorie, de alegerea țării de azil sau din momentul depunerii cererii sale”.
UNHCR a protestat, de asemenea, că refugiații ar trebui să solicite azil în „prima țară sigură” în care ajung: o cerință „irealizabilă”, care „nu apare în Convenția privind refugiații din 1951” și „ar submina principiile umanitare”, se arată în comunicat.
Acest proiect de lege britanic vine în momentul în care Marea Britanie se confruntă cu sosiri record de migranți care traversează Canalul ilegal.
Sursa: hotnews.ro

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii