Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a recomandat luni prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera polono-belarusă, afirmând că mulţi migranţi care o străbat ar avea legături cu ‘grupări radicale sau criminale’, relatează AFP. Potrivit Ministerului de Interne, 9.400 de persoane au încercat să treacă frontiera în mod ilegal în lunile
Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a recomandat luni prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera polono-belarusă, afirmând că mulţi migranţi care o străbat ar avea legături cu ‘grupări radicale sau criminale’, relatează AFP.
Potrivit Ministerului de Interne, 9.400 de persoane au încercat să treacă frontiera în mod ilegal în lunile august şi septembrie, dintre care 8.200 au fost respinse, în timp ce 1.200 au fost arestate.
Organizaţiile neguvernamentale poloneze trag un semnal de alarmă asupra unei crize umanitare la această frontieră estică a UE, unde şase persoane au decedat deja de frig, foame şi epuizare.
Organizaţiile critică guvernul polonez pentru instituirea stării de urgenţă în zona de frontieră, care le-a împiedicat să ajute migranţii timp de o lună, interzicând accesul tuturor nerezidenţilor, inclusiv al jurnaliştilor.
‘Voi recomanda guvernului prelungirea stării de urgenţă suplimentar cu 60 de zile’, a declarat luni presei ministrul Mariusz Kaminski, în ajunul unei reuniuni a cabinetului de miniştri de la Varşovia care urmează să abordeze această problemă.
Dintr-un prim grup de 200 de migranţi ‘verificaţi temeinic’ în centrele de primire cu caracter închis de pe teritoriul polonez , ’50 au adus cu ei dovezi ale radicalismului lor’.
‘Unii dintre aceştia sunt fie legaţi de talibani, fie de (gruparea jihadistă) Statul Islamic’, alţii de ‘grupuri criminale’. Există şi unii cu ‘devieri sexuale’, iar unii provin din Rusia, a subliniat ministrul polonez.
Kaminski a denunţat de asemenea ‘provocări’ din partea forţelor belaruse de cealaltă parte a graniţei.
Polonia acuză Rusia şi Belarus că sunt la originea acestui val de imigraţie clandestină la frontiera sa terestră. Uniunea Europeană vede în aceasta o formă de represalii la sancţiunile impuse de UE împotriva Belarus în urma reprimării opoziţiei de către regimul de la Minsk.
Fenomenul este fără precedent pentru statele de la graniţa de est a UE, Letonia, Lituania şi Polonia, în condiţiile în care cea mai mare parte a migranţilor ilegali spre UE trec prin Marea Mediterană.
Militanţii acuză Polonia de practicarea unei politici de returnare de la frontieră, prin care împiedică migranţii să-şi prezinte cererile de azil şi forţează revenirea lor în Belarus, notează AFP.
Sursa: agerpres
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii