Refugees

Tarile mediteraneene militeaza pentru solidaritatea UE in materie de migratie. 160.000 de migranti au ajuns in Europa pe aceasta ruta anul trecut

Tarile mediteraneene militeaza pentru solidaritatea UE in materie de migratie. 160.000 de migranti au ajuns in Europa pe aceasta ruta anul trecut

Ministrii responsabili cu politica de migratie din Cipru, Grecia, Italia, Malta si Spania s-au intalnit in capitala Maltei, La Valletta, inaintea unei reuniuni

Ministrii responsabili cu politica de migratie din Cipru, Grecia, Italia, Malta si Spania s-au intalnit in capitala Maltei, La Valletta, inaintea unei reuniuni ministeriale a UE de saptamana viitoare la Bruxelles pe tema migratiei. Tarile au inceput sa colaboreze sub denumirea MED 5 in 2021 pentru a face fata provocarilor legate de migratia ilegala.

Ministrul grec al migratiei si azilului, Notis Mitarachi, a declarat reporterilor ca doar 1% dintre migrantii care au sosit anul trecut in aceste natiuni au fost preluati de alti membri ai UE in cadrul unui program de relocare voluntara, conform AP .

„Nu putem continua sa vorbim despre necesitatea de a impune mai multa responsabilitate statelor membre din prima linie, daca nu exista un mecanism de solidaritate la fel de prescriptiv si obligatoriu fata de tarile de prima primire”, a declarat Mitarachi.

Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a declarat ca actualul proces este „prea lent, prea selectiv, cu prea putine rezultate si prea putina predictibilitate”. El s-a angajat sa vina cu un mecanism mai eficient atunci cand Spania va detine presedintia rotativa a UE in a doua jumatate a anului 2023.

Ministrii au subliniat, de asemenea, necesitatea de a colabora cu tarile din care provin si pe unde trec multi migranti. Astfel de masuri ar putea include acordarea de ajutor financiar tarilor de origine sau de tranzit pentru a stopa fluxurile catre Europa, a declarat ministrul afacerilor interne din Malta, Byron Camillieri.

Oficialii au mai solicitat ca agentia de frontiera a UE, Frontex, sa mobilizeze mai multe resurse si sa accelereze ritmul de returnare a persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru a primi azil.

Potrivit agentiei ONU pentru refugiati, aproximativ 160.100 de migranti au ajuns in Europa prin Marea Mediterana anul trecut, cu 30% mai multi decat in 2021. Se crede ca mii de persoane au murit incercand sa traverseze marea spre Europa in ultimii ani.

Cel putin 70 de migranti au murit dupa ce o ambarcatiune de lemn care a plecat din Turcia s-a scufundat in largul coastei sudice italiene, in Calabria, duminica trecuta.
Sursa: mediafax.ro

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii