Refugees

Tunisian mort, în bătăile dintre localnici și migranți. Tensiunea crește în Tunisia

Tunisian mort, în bătăile dintre localnici și migranți. Tensiunea crește în Tunisia

Tinerii din Tunisia au cerut răzbunare la înmormântarea unui bărbat înjunghiat până la moarte în timpul unei încăierări între rezidenți și imigranți din…

Tinerii din Tunisia au cerut răzbunare la înmormântarea unui bărbat înjunghiat până la moarte în timpul unei încăierări între rezidenți și imigranți din Africa sub-sahariană, scrie France 24.

Trei bărbați din Camerun au fost arestați în calitate de suspecți în cazul morții prin înjunghiere a unui tunisian, în vârstă de peste 40 de ani, în orașul de coastă tunisian Sfax, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului. Bărbatul a murit în timpul unui conflict între localnici și migranți. Poliția a lansat duminică gaze lacrimogene, pentru a dispersa rezidenții și migranții care arunceau cu pietre unii în alții.

Vestea morții bărbatului s-a răspândit rapid după ce Tarek Mahdi, un membru al parlamentului din Sfax, a postat un videoclip pe rețelele de socializare care arată un cadavru întins pe stradă și o dâră de sânge.

Reacțiile la postare, unele cu tentă rasistă, a inclus solicitări ca migranții africani să fie expulzați din Sfax. „Vom răzbuna moartea lui!” un grup de tineri a scandat marți la înmormântarea victimei, potrivit imaginilor video publicate de un grup care militează împotriva imigrației ilegale în Sfax.

Ciocniri între migranți și rezidenți au fost semnalate marți în mai multe cartiere ale orașului. Ministerul de Interne a declarat că prezența poliției și de securitate din Sfax a fost întărită după crima de luni.

Tensiunile rasiale din Tunisia au mai dus la violențe mortale. La sfârșitul lunii mai, poliția a arestat trei cetățeni suspectați că ar fi înjunghiat până la moarte un migrant din Benin.

Președintele Kais Saied a reiterat că Tunisia „nu acceptă ca oricine care nu respectă legile să rămână pe teritoriul său sau să îl folosească ca țară de tranzit sau pentru a reloca cetățenii anumitor țări africane”.

Al doilea oraș ca mărime al țării nord-africane este un punct de plecare pentru mulți migranți care speră să ajungă în Italia, iar tensiunile cresc în Sfax de luni de zile. Localnicii protestează în mod regulat împotriva prezenței migranților și le cer să plece.

Tunisia a cunoscut o creștere a atacurilor motivate rasial asupra migranților și studenților străini, în urma comentariilor președintelui Kais Saied din februarie, în care acuza „hoardele” de migranți ilegali că aduc violență, crime și „practici inacceptabile”. El a vorbit, de asemenea, despre un „complot criminal” pentru a schimba structura demografică a țării.

Cu o populație de 12 milioane, Tunisia găzduiește aproximativ 21.000 de migranți din alte părți ale Africii, reprezentând 0,2% din populație.

În timp ce unii imigranți vin în Tunisia pentru a studia, mulți folosesc țara ca o trambulină pentru încercările de a ajunge în Europa pe mare, de obicei pe insula italiană Lampedusa, la aproximativ 130 de kilometri (80 de mile) distanță.

Tunisienii înșiși s-au alăturat exodului în încercarea de a fugi de criza economică. Europa a oferit finanțare pentru a sprijini eforturile Tunisiei împotriva migrației ilegale și pentru a stimula economia.

Sursa: stiri.tvr.ro

Alte articole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii