Ministrul grec pentru imigraţie, Yanis Muzalas, a cerut vineri ca Frontexul să se implice în returnarea către Turcia a imigranţilor economici ce debarcă în insulele greceşti ale Mării Egee, criticând totodată statele care au semnat acorduri de readmisie cu UE dar refuză să le aplice, transmite agenţia EFE. Într-un interviu acordat unui post privat de
Ministrul grec pentru imigraţie, Yanis Muzalas, a cerut vineri ca Frontexul să se implice în returnarea către Turcia a imigranţilor economici ce debarcă în insulele greceşti ale Mării Egee, criticând totodată statele care au semnat acorduri de readmisie cu UE dar refuză să le aplice, transmite agenţia EFE.
Într-un interviu acordat unui post privat de televiziune din Grecia, ministrul Muzalas a insistat că după înregistrarea migranţilor şi separarea lor în refugiaţi — a căror cerere de azil este aparent justificată şi care pot fi redistribuiţi în celelalte state ale UE prin cotele obligatorii — şi imigranţi economici, aceştia din urmă ar trebui trimişi în ziua următoare înapoi în Turcia la bordul unei nave ale Frontex, cu excepţia celor care acceptă să fie repatriaţi în ţările lor de origine.
Referindu-se la aceste repatrieri, el a criticat faptul că acordurile de readmisie semnate de UE cu unele state nu sunt aplicate, aceste state refuzând să-şi reprimească proprii cetăţeni imigranţi ilegali.
Grecia a devenit o platformă de transfer a migranţilor veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care debarcă în insulele ei din apropierea coastelor Turciei. De acolo, ei se sunt transportaţi cu feriboturile la Atena, de unde îşi continuă călătoria către vestul Europei.
Comisia Europeană a examinat miercuri un raport ce relevă ‘deficienţe grave’ privind modul în care Grecia gestionează situaţia la frontiera externă a UE, iar unii responsabili europeni au evocat posibilitatea excluderii temporare a acestei ţări din spaţiul Schengen. Grecia mai este criticată şi pentru întârzierea creării aşa-numitelor centre hotspot, unde migranţii sunt separaţi în refugiaţi şi imigranţi economici.
În interviul acordat vineri, ministrul Muzalas a recunoscut existenţa acestei întârzieri, dar a insistat că în opinia sa preocuparea principală a UE trebuie să fie diminuarea afluxului de refugiaţi. El a respins totodată propunerea unui ministru belgian ca în Grecia să fie creată o tabără pentru sute de mii de refugiaţi, precum şi forţarea ambarcaţiunilor cu migranţi să se întoarcă în Turcia.
În opinia oficialului grec, pentru Europa integrarea a circa un milion şi jumătate de migranţi nu ar trebui să fie o problemă şi a sugerat celorlalte state ale UE să înainteze propuneri pentru ‘o soluţie sustenabilă’.
Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), numai de la începutul acestui an au debarcat în insulele greceşti peste 52.000 de migranţi.
Sursa: agerpres.ro
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii