Majoritatea, aproximativ 7.000, au fost evacuați cu un avion militar aparținând trupelor americane, de tip C-17 Globemaster III.
Marea Britanie a spus că a preluat 1.200 de oameni până miercuri dimineață, în timp ce Germania a preluat în siguranță 1.700 de persoane.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a spus că țara sa a evacuat 550 de persoane din Afganistan, în timp ce Franța și Italia au spus că au evacuat cîte 500 de persoane fiecare.
Alte state care s-au implicat în efortul evacuare au fost Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Polonia și Elveția.
Unde sunt acum evacuații
Majoritatea avioanelor care au zburat din Kabul s-au oprit în capitala Uzbekistanului, Taşkent, în Qatar, la Doha, sau în Islamabad în Pakistan, unde evacuații au luat zboruri regulate spre țările care îi primesc.
Unii afgani, majoritatea civili care au lucrat cu misiuni SUA sau internaționale în țară, vor fi adăpostiți temporar în Albania, Kosovo sau Macedonia de Nord în timp ce le sunt procesate vizele americane. Cele trei țări balcanice, care urmează să primească un număr convenit de evacuați afgani din acest weekend, sunt primele țări europene care se angajează la un acord de țară de tranzit cu SUA.
Sunt planificate regimuri similare de tranzit pentru Columbia, Uganda și Qatar.
Ce țări au promis că îi vor primi pe refugiați?
SUA s-au angajat să primească 10.000 de oameni din Afganistan, în timp ce Australia va primi 3.000.
Tadjikistanul a declarat luna trecută că este gata să adăpostească 100.000 de persoane strămutate din țara vecină.
Cele mai multe țări europene au fost reticente să se angajeze să primească un număr specific de refugiați afgani, în afară de cei care au colaborat cu propriile agenții, pe fondul îngrijorării unei reluări a crizei refugiaților din 2015.
Cancelarul german, Angela Merkel, le-a spus colegilor de partid că țara ei va trebui să primească aproximativ 10.000 de persoane în situație de risc din Afganistan, subliniind în același timp că majoritatea refugiaților vor trebui adăpostiți în țările vecine.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus Uniunii Europene să respecte acordurile anterioare privind migranții și refugiații și să ajute țările vecine. Referindu-se la un acord din 2016 prin care migranții care aterizează în UE pot fi retrimiși în Turcia în schimbul ajutorului, Erdogan și-a îndemnat vecinii să „respecte cu sinceritate angajamentele lor”.
„Un nou val de migrație este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan și Iran”, a declarat Erdogan premierului grec, Kyriakos Mitsotakis.
Atena a spus deja că ar putea trimite afganii care ajung pe țărmurile sale înapoi în Turcia, pe care o consideră o țară „sigură” pentru migranți.
Marea Britanie a anunțat un program de rezidență care ar putea oferi refugiu pentru 20.000 de afgani în următorii ani, cu accent pe femei, copii și minoritățile religioase. Canada a făcut același tip de promisiune.
Se confruntă lumea cu o altă criză a refugiaților?
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați declară că peste 550.000 de afgani au fost strămutați din ianuarie, peste cei 3 milioane de oameni care au fost deja refugiați la începutul anului. Majoritatea acestor persoane, aproximativ 300.000 și-au părăsit casele ca urmare a deteriorării situației de securitate din ultima săptămână.
Dar până acum nu a existat un exod vizibil de oameni din țara devastată de război. Deoarece talibanii au închis punctele cheie de frontieră, Pakistanul și-a fortificat recent granița cu Afganistanul și Turcia – care găzduiește deja o comunitate numeroasă de refugiați – va fi greu pentru mulți afgani să își găsească ieșirea.
Represiunile suplimentare talibane, secetele și pandemia Covid-19 ar putea schimba situația în lunile următoare.
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii