Ziua internaţională a migranţilor („International Migrants Day”) este aniversată în fiecare an, la 18 decembrie, de către toate statele membre ale ONU, pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile migranţilor din întreaga lume. În 2015, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a stabilit ca Ziua migranţilor să fie marcată printr-un apel la comunitatea internaţională de a-şi
Ziua internaţională a migranţilor („International Migrants Day”) este aniversată în fiecare an, la 18 decembrie, de către toate statele membre ale ONU, pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile migranţilor din întreaga lume.
În 2015, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a stabilit ca Ziua migranţilor să fie marcată printr-un apel la comunitatea internaţională de a-şi aminti de refugiaţii şi migranţii care şi-au pierdut vieţile pe parcursul acestui an, scrie site-ul www.iom.int.
În acest sens, OIM invită comunitatea internaţională să ţină aprinsă o lumânare, pentru a-i comemora pe aceia care au murit sau au dispărut pe parcursul acestui an, în timp ce încercau să se salveze după zile obositoare de traversat mări sau deşerturi.
Tot pentru a comemora vieţile pierdute ale migranţilor şi refugiaţilor în 2015, OIM încurajează distribuirea de brăţări albe care poartă inscripţia #Iamamigrant, cu scopul de a crea un hashtag puternic în social media.
Ziua internaţională a migranţilor a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, la 4 decembrie 2000, în contextul numărului foarte mare şi în continuă creştere a migranţilor, dar şi pentru a atrage atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă aceştia în ţările de origine sau în ţările gazdă.
La 18 decembrie 1990, ONU a adoptat Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor imigranţi şi a membrilor familiilor acestora.
Sursa: mediafax
Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii